Annons
Nyheter

Möjligheter med Kulturens hus

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012

MÖRBYLÅNGA

Kyrkskolan i Mörbylånga kan förvandlas till Kulturens hus. En nybildad förening jobbar hårt för att förverkliga sin vision av en mötesplats genomsyrad av musik, konst och teater.

Annons

Ett 30-tal lokala föreningar har ställt sig bakom idén och nu ligger bollen hos Mörbylånga kommun.

– Här tänker vi ett kafé, brasan brinner. Det ska verkligen vara en mötesplats, säger Che Lavér som står i entrén till den gamla kyrkskolan i Mörbylånga.

På dörrarna till de många rummen sitter A4-sidor med förslag på vilka aktiviteter som kan ske i de olika utrymmena. ”Sy-rum” och ”loge” står det på en dörr, ”konsert”, ”musik” och ”foto” på en annan. Visionerna är många hos styrelsemedlemmarna, som ser framför sig ett hus fyllt av konstutställningar, teater och musik men också matkultur, föreläsningar och debatt.

– Det finns inga hinder, bara en jättemängd med möjligheter, säger Bodil Karsvall.

SÖKER STÖDPENGAR

De båda kvinnorna är med i den nya föreningens interimstyrelse, som under 1,5 månads tid har jobbat flitigt med att ta fram ett förslag till hur Kulturens hus ska bli verklighet.

Nuvarande ägaren Niklas Gunhamn har arrangerat olika typer av musikframträdanden i kyrkskolan. Han ska nu sälja byggnaden och här öppnas möjligheten för en ny verksamhet.

– Niklas har lovat att vänta med att sälja huset om det även i fortsättningen används för kulturella ändamål. Vi har fram till årsskiftet på oss att få allt klart för att genomföra våra planer, säger interimstyrelsens ordförande Bodil Karsvall.

Niklas Gunhamn säljer fastigheten för två miljoner kronor, och föreningens förhoppning är att kommunen kan köpa huset. I tisdags kväll presenterade styrelsen sin idé för representanter från kommunen, bland annat kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) och socialdemokraten Malin Hedberg.

– Exakt hur köpet och finansieringen ska se ut kan jag inte säga för det vet vi inte än. Men mötet kändes positivt och representanterna lovade att genomdriva ärendet snabbt. De har sagt att vi ska få besked i slutet av november, säger Bodil Karsvall.

Annons

FÖRANKRA IDÉN

Föreningen behöver även driftsbidrag från kommunen, men fram till december ska de också söka stödpengar från andra håll.

Öland Roots, Södra Ölands musikteater och Ölands dramatiska teater är några av de aktörer som redan ställt sig positiva till Kulturens hus. Nu fortsätter arbetet med att förankra idén bland föreningar, kulturutövare och kommuninvånare som är intresserade av kultur.

– Vi vill att man ska prata om södra Öland som man pratar om Österlen och Gotland. Då handlar det om kultur, natur och mat. Det har vi här också och det vill vi göra synligt, säger Bodil Karsvall.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons