Annons
Nyheter

Moderaterna ”räddade” Näringslivskontoret

Nyheter • Publicerad 26 april 2012

BORGHOLM

Ölands Näringslivskontor förblir Ölands Näringslivskontor.

Annons

Fullmäktige i Borgholm röstade oenigt för kontorets överlevnad.

– Inga konstigheter, i politiken kan det svänga från den ena dagen till den andra, säger Eddie Forsman (M) vars fullmäktigegrupp fällde avgörandet efter en politisk helomvändning av format.

– Jag hade på känn att det skulle gå så här, konstaterar motionsställaren Ilko Corkovic (S) behärskat.

I kommunstyrelsen röstade Moderaterna med Socialdemokraterna i de sistnämndas önskan att återta näringslivsfrågorna till kommunen och därmed stänga Ölands Näringslivskontor.

DÅLIGT

I fullmäktige var beskedet ett annat. Efter ajournering meddelade Eddie Forsman att Moderaterna yrkade på avslag. Detta efter ett internt rådslag kort innan fullmäktigesammanträdet där det enligt Eddie Forsman kom fram självkritik.

– Vem sätter kriterierna för kontorets arbete? Jo, det är ju vi politiker. Beställer vi dåligt får vi dåligt tillbaka. Därför anser vi Moderater att det är bättre att se över kontorets arbetsordning och budget och lyfta de frågorna i kommunalförbundet än att stänga.

Ändå en helomvändning?

– Jo, men det har runnit mycket vatten under broarna sedan motionen kom och nu blev det den här inriktningen. Det är inga konstigheter, i politiken kan det svänga från den ena dagen till den andra.

NYCKELN

Annons

I debatten pekade Socialdemokraternas Ilko Corkovic bland annat på det faktum att Mönsterås klarar sig mycket bra med endast en (1) företagslots för att ändå distansera Borgholm med hästlängder när det gäller diverse mätningar av företagsklimat. Han tog också upp Mörbylångas klättring, upp 70 placeringar, i Svenskt Näringsliv färska mätning, medan Borgholm är kvar i bottenträsket på plats nummer 234.

– Varför går Mörbylånga så bra? Vem sköter näringslivsfrågorna i Mörbylånga? Ja, frågar man Kent (Ingvarsson) så svarar han att det gör han och kommunchefen.

– Det bästa för företagarna är en ingång till kommunen, det är nyckeln.

Dessa och flera andra argument till trots, som grovt missade mål när det gäller befolkningsutvecklingen, föll S-motionen med 16 - 24, en ledamot avstod från att rösta.

LYFT FRÅGAN

Dagen efter är Ilko Corkovic osäker på vilken fot han ska stå på.

– Det känns bra, men ändå som att vi förlorade på ett offside-mål. Samtidigt hade jag känn på att det skulle gå så här.

– Men vi Socialdemokrater har lyft och uppgraderat frågan, vi har visat väljarna att vi vill någonting och att vi inte är nöjda med hur det fungerar i dag.

Ingen stor besvikelse?

– Nej, nu är det som det är och nu får vi fortsätta inom Ölands Kommunalförbund och lägga kraften där. Befolkningsutvecklingen och företagsfrågorna är avgörande för vår kommun och den nedåtgående trenden måste vändas.

Annons

Hur ser du på översyn av kontorets arbetsordning?

– Det har vi Socialdemokrater sagt tidigare och även initierat.

Under fullmäktigesammanträdet fanns det påtryckningar om att ni skulle överlämna er motion till fullmäktiges beredningsgrupp, vilket moderaterna gjorde med sin om att återföra den tekniska verksamheten.

– Jo, det gick lite sådant prat, men vi kan inte skicka allt dit, det blir bara långbänk. Det bästa var att få någon form av avslut.

Moderaterna i Borgholm och Mörbylånga var för övrigt de partier som tog initiativet till Ölands Näringslivskontor, vars bana såg sin start sommaren 2008. Centern var då emot den kommungemensamma skapelsen för att numera vara dess störste försvarare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons