Annons
Nyheter

Moderaterna: ”Det räcker med tio procent i Ötab”

Nyheter • Publicerad 3 december 2007

ÖLAND

Ett nytt bolag, Vision Öland AB (Vöab), sade sig vara villiga att ta över en majoritet av ägandet i Ölands Turist AB (Ötab). De två ö-kommunerna föreslogs få vara med på 29 procent av ägandet. Men moderaterna tycker det räcker med tio procent.

Annons

Ölands Turist AB har utvecklats mycket väl under de två senaste åren, anser den moderata falangen i Ölands Kommunalförbund. I en skrivelse ställd till kommunalförbundet hävdar gruppledaren för Borgholms-moderaterna, Eddie Forsman, att ”alla mätbara nyckeltal går åt rätt håll”. Och inte bara det: ”Ötab har vänt resultatet från ett kraftigt underskott förra året till plus minus noll i år, personal kunder och övriga intressenter är mycket nöjda.”

Att resultatet blivit så pass bra är nu inte så underligt med tanke på att de båda ö-kommunerna pyntat in sju miljoner kronor i bolaget. Turistbolaget är alltså i ett ”mycket bra skick ” och vd:n, Gustav Öholm, har ”intagit en tydlig ledarroll” i hela regionen.

RIMLIGT

Allting är alltså frid och fröjd och nu när näringslivet vill ta över ruljangsen, alltså när allt är uppåt, så är det dags för huvudägarna, Ölands Kommunalförbund, att träda tillbaka. Moderaterna i Borgholm rekommenderar inte bara kommunalförbundet att minska på sin ägarandel. Man ska minska rejält – till enbart tio procent. Dessutom lovar moderaterna i den norra ö-kommunen att köpa ”tjänsten 'turistbyrå' enligt avtal.”

– Tio procent låter som en rimlig andel, tycker också partikollegan, kommunalrådet Kent Ingvarsson, i den södra ö-kommunen, som dock inte till fullo vill skriva under på den lysande beskrivningen av bolagets utveckling.

HEMBUD

Kent Ingvarsson vill heller inte lova att man ska köpa några tjänster ”enligt avtal”.

– Vi har kanske en annan uppfattning i Mörbylånga, säger han lite kryptiskt, men med en tydlig markering.

För övrigt en kul detalj i affärsraseriet kring Ötab. Vöab föreslår att man ska köpa hälftenägaren Ölands Näringslivs aktier i Ötab för en krona. Och det är klart man kan föreslå det. Men det är faktiskt Ölands Kommunalförbund som har hembud på aktierna.

– Jo, i praktiken skulle vi också kunna köpa Ölands Näringslivs aktier för en krona, medger Kent Ingvarsson dock utan att föreslå att kommunalförbundet ska göra det...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons