Nyheter

Möbler med kunglig glans

Nyheter • Publicerad 9 april 2010

VICKLEBY

Innanför Capellagårdens väggar har John Bøge tillbringat 258 timmar med att tillverka det perfekta skrivbordet.

Nu stoltserar det i Vickleby. Om en vecka har det flyttats till danska slottet i Köpenhamn.

John Bøges gesällverk ska nämligen bli en gåva till drottning Margrethe av Danmark på hennes 70-årsdag.

John Bøge är den 41-åriga, danske byggnadssnickaren som ville utveckla sitt möbelsnickeri. Därför sökte han till Capellagårdens inrednings- och snickerilinje. Här har han tillbringat två år, varav det sista ägnats åt det ovanliga skrivbordet.

TRÄFFAT DROTTNINGEN

När det var dags att fundera på vilken möbel som skulle bli hans gesällprov, såg John Bøge sin chans att tjäna lite extra pengar genom att tillverka möbeln åt någon. Han kollade runt hemma i Danmark och fick kontakt med sammanslutningen Drottningens vänner, som gärna ville ge hans möbel till drottningen i 70-årspresent.

Under hösten har John Bøge träffat drottningen i två omgångar, först för att komma fram till vilken möbel hon ville ha och sedan för att komma fram till hur skrivbordet skulle se ut.

MER PRIVAT GÅVA

Men att tillverka en möbel till danska drottningen är egentligen inget nytt för John. I 16 år har han arbetat i det danska hovets snickarverkstad. Här har han till stor del restaurerat möbler, men också byggt en del nya.

– Jag och drottningen har gjort många grejer ihop tidigare, men den här känns mer privat, eftersom jag är tjänstledig från hovet just nu.

Skrivbordet är tillverkat av dansk och fransk valnöt samt cypress från Tasmanien. Beslagen har gjorts av en guldsmed från Köpenhamn och de är formade som stjärtfjädrarna hos en svala.

– Så ville vi ha det för att det är svalor i taket som rummet ska stå i.

”FANTASTISKT BRA”

På fredag fyller drottningen 70 år, och då ska möbeln överlämnas.

Men skrivbordet är ju inte bara en gåva till drottningen. Det är också John Bøges gesällstycke, som ska ge honom titeln möbelsnickare.

Igår, fredag, gjorde två granskare en ordentlig inspektion av skapelsen. Och resultatet kunde inte ha blivit bättre, genomgående högsta betyg.

– Vi har gått efter en lista med 18 punkter, där vi betygsatt från ett till fem. John får full poäng på alla punkter. Det är fantastiskt, vi har bedömt 100-tals möbler men de är nästan aldrig så bra som den här, säger granskaren Olle Pira som gjort bedömningen tillsammans med riksgranskaren Christer Lindström.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.