Annons
Nyheter

Mobbades i sex år - fick inte hjälp

Nyheter • Publicerad 1 februari 2012

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Under sex års tid blev en elev knuffad, utfryst och bestulen på

Annons

sina tillhörigheter. Till slut lämnade eleven skolan. Nu får kommunen en anmärkning i det här fallet, men slipper stämning. Då de inte stöttade eleven tillräckligt.

Lågstadiet och mellanstadiet på en skola i Mörbylånga kommun blev en plåga för eleven. Det handlade om upprepad mobbning i form av stölder, utfrysning och knuffande. I sjätte klass valde elevens mamma att flytta eleven till en annan skola och skickade in en anmälan gällande kränkande behandling till Barn- och elevombudet (Beo).

Skolan framhåller att de gjort insatser såsom olika samtal med de inblandade eleverna. De ska också ha försökt lösa situationen genom skolans antimobbningsteam, men hävdar att situationen försvårats eftersom elevens och ”mobbarens” familjer varit i konflikt.

INGEN STÄMNING

Beo konstaterar nu i sin utredning att eleven återkommande känt sig utsatt för kränkning av andra elever samt en lärare, vilket skolan fick kännedom om redan under årskurs ett.

Men samtidigt framhåller Beo att eleven inte kränkts i lagens mening. Då måste handlingarna nämligen kränka elevens värdighet. Lagen säger att detta kan ske genom nedsättande ord eller ryktesspridning, förlöjliganden eller fysiska handlingar.

Därför finns inte förutsättningar att framställa ett skadeståndsanspråk. Beslutet stannar vid en anmärkning - att huvudmannen Mörbylånga kommun brustit i sina skyldigheter att utreda uppgifter om kränkande behandling för att klarlägga orsakerna till elevens känsla av utsatthet.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons