Annons
Nyheter

Mjölkbil kan rädda torskfisket

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2008

BÖDA HAMN

En gammal mjölkbil kan rädda torskfisket på Öland. Den kommer att köra ett par gånger i veckan till en uppköpare i Karlskrona, när torskfisket kommer igång på allvar efter sommaruppehållet.

Annons

– Under vårfisket har vi fått hyra olika bilar för våra transporter. Men blev blir en svår ekvation att få ihop eftersom det är mycket som reglerar fisket, säger Tore Johnsson, fiskare i Böda på norra Öland.

Den egna bilen har blivit ett sätt för många fiskare på Öland att hålla ut i hopp om ett växande torskbestånd. När Robin Johnsson tar upp den sista bojen efter fyra kombinationsgarn utanför Böda har åtskilliga flundror sprattlat i maskorna. Men dagens fångst av torsk är obetydlig, bara två små fiskar. Robins pappa Tore, som står i styrhytten på fiskebåten Norö, tar det trots allt lugnt.

– Det är för mörkt i vattnet på grund av algerna, säger han. Då står torsken stilla.

BEHÅLLA FISKET

Han vet att torskbeståndet av någon anledning har ökat i Östersjön, främst den södra delen, under det senaste året. Det kan i sin tur att minska algblomningen i det komplicerade kretsloppet i Östersjön. Torsken äter skarpsill, som äter djurplankton, som äter växtplankton, det som sommartid kan resultera i algblomning. När det är för få torskar, blir det för mycket skarpsill, som äter för mycket djurplankton och så ökar förekomsten av växtplankton. Det tar trettio år att få minska övergödningen, som är en orsak till algblomningen. Minskade utsläpp och bättre reningsverk är mycket långsiktiga åtgärder. Kommer torskbeståndet igen, kan det få effekter på vattenkvaliteten i Östersjön redan efter några år, hävdas det bland forskarna.

Om beståndet av torsk ökar, gäller det också att behålla yrkesfisket på Öland, så att kunderna på kajen i Böda hamn har mer än flundra och piggvar att välja mellan. Tore Johnsson har en plan. Han har länge och envist kämpat för att slå vakt om det kustnära fisket på Öland. Just nu är han ordförande i Ölands fiskarförbund och vice ordförande i SFR, de svenska fiskarnas riksförbund. Han har lärt sig åtskilligt av att vara med i de riktigt stora i EU-sammanhangen, där fisket är storpolitik. På hemmaplan fiskar han med båten som han tog över efter sin far. Varken Robin eller hans tre äldre bröder har idag planer på att föra yrkesfisket vidare i tredje generationen. Tore Johnsson har dessutom noterat att många yngre fiskare på Öland har sålt sina båtar, när de har sett de osäkra framtidsvillkoren. Medelåldern bland yrkesfiskarna i Kalmar län har stigit till 57 år, långt över genomsnittet för hela landet.

– Det är bråttom om vi ska kunna behålla de som finns kvar i yrket och se till att vi får en nyrekrytering, säger Tore Johnsson.

VIKTIGA BESLUT

Sedan Ölandsfisks lokaler i Kårehamn sålts till annan verksamhet hade Östersjöfiskarnas ekonomiska förening, som var delägare i anläggningen, många viktiga beslut att ta ställning till.

– Vi fick behålla isverket i Kårehamn och de fisklådor som tillhörde bolaget. Många möten hölls och efter en hel del turer är vi cirka 15 båtar som hänger ihop och lämnar till Foodia Fisk i Karlskrona, säger Tore Joihnsson.

Annons

Foodia köper inte bara den torsk som fångas. Sedan ett par månader tar uppköparen Jaan Kamm också flundror, som säljs vidare för rökning i Finland. Det är gott om flundra just nu i Östersjön, så stora kvantiteter, att den nya föreningen har kunnat köpa in en egen lastbil för transporterna till Karlskrona. Det är en lastbil, som tidigare har använts för att frakta paketerad mjölk. Den har därför ett bra kylutrymme. I år har fiskarna levererat cirka 50 ton torsk, vilket ger många möjlighet att på så sätt kunna behålla sin licens och hålla ut, tills torskbeståndet förhoppningsvis ökar igen.

Tore Johnsson fiskar, organiserar och debatterar. Det senaste året har han fört diskussioner med journalisten Isabella Lövin. Hon är författare till den uppmärksammade boken Tyst hav. Där skildrar hon utfiskningen över hela världen. I de svenska sammanhangen har hon förespråkat ett totalstopp för allt torskfiske i Östersjön. Tore Johnsson har erbjudit henne att följa med en morgon på ”Norö”, där han ska förklara sin mer komplicerade verklighetsbild. Det är inte säkert att ett totalstopp skulle påverka beståndet av torsk och framförallt finns risken att ett förbud under många år skulle radera ut det kustnära fisket.

– Om du frågar svenska folket om de vill ha kvar det kustnära fisket, säger Tore Johnsson, så blir nog svaret ett kraftfullt ja.

Kön utanför fiskaffären på kajen i Böda tyder i varje fall att där finns en efterfrågan. Besvikelsen är stor över att torskfilén denna dag knappast räcker till den första kunden. Men Tore Johnsson har en plan.

ULF WICKBOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons