Annons
Nyheter

Misstänkta bankrånare får ekonomisk ersättning

Nyheter • Publicerad 23 april 2009

De bägge 24-åringarna misstänktes för grovt rån och medhjälp till bankrånet på Ölands Köpstad i maj 2008.

Nu får de båda männen med säte i Malmö ekonomisk ersättning för det tid då de satt frihetsberövade.

Annons

De ene mannen, den som erkänt sig skyldig till det omskrivna bomdådet mot åklagaren Barbro Jönsson, satt anhållen under tiden 16-19 maj för misstänkt inblandning i Ölandsrånet.

För detta hade 24-åringen yrkat 5 000 kronor i ersättning av justitiekanslern för sveda och värk. Men justitiekanslern anser att 3 000 kronor är en skälig ersättning.

Den andre mannen, en 24-årige ungersk medborgare med bostadsadress Malmö, satt anhållen och häktad under tiden 16 maj till den 16 juni. Ungraren yrkade på 25 000 kronor som ersättning för det lidande frihetsberövandet med restriktioner han utsattes för.

Justitiekanslern anser emellertid att ungraren tidigare suttit frihetsberövad och att lidandet därmed inte fullt ut ger tillräckliga skäl för full ersättning.

Justitekanslern ersätter 24-åringen med normalbeloppet, det vill säga 21 000 kronor.

I september 2008 häktades en annan 24-åring, denna från Färjestaden. Hans dna matchades med de som påträffats på en väska med texten ”bomb” som lämnades kvar i banklokalen av rånaren.

Vidare så kunde åklagaren Gunilla Öhlin presentera en bild för tingsrätten där 24-åringen från Färjestaden poserade med pistol och ett antal tusenlappar i en solfjädersformation. Vittnen kunde också beskriva hur rånaren sprang in i det portvalv i Färjestaden där 24-åringen bodde.

Tingsrätten dömde mannen från Färjestaden till två års fängelse, inte för grovt rån, utan ”bara” för rån. Detta eftersom det inte ansågs bevisats att rånet utförts med hjälp av en riktig pistol.

Hovrätten friade senare 24-åringen helt från rånet. Bevisningen ansågs inte hålla.

Enligt polisen har det funnits kontakter mellan 24-åringarna från Malmö och 24-åringen från Färjestaden.

I samband med rånet så kom rånaren över 50 426 kronor, samt en av banktjänstemännens klockor värderad till 10 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons