Missnöjda med sommarjobb
ÖLAND
63 ungdomar har upplevt att de blivit illa behandlade på jobbet under sommaren. Så många är det som har ringt till ”Fackets hjälptelefon”. Några har ställt konkreta frågor utifrån sin anställning, andra har varit ledsna, bekymrade eller helt enkelt ilskna.
De flesta ungdomar vill ha ett sommarjobb för att förstärka en tunn studentplånbok. Öland lockar, det finns många arbetsplatser och ofta fint väder när man är ledig.
Problemet uppstår när det regnar. Alltför många får aldrig några anställningsavtal och därmed finns ingen garanti för jobb och inkomster.
När regnmolnen hopar sig över ön är inte glass det första som alla turister tänker på. Anställd personal får mindre att göra och de som då inte har något avtal med sin arbetsgivare kan i värsta fall bli hemskickade - till den dag då solen visar sig igen. Inget jobb - ingen lön.
AVTAL SOM FÖRSÄKRING
– Många tänker inte på att det är jätteviktigt med anställningsavtal och schema innan man börjar jobba, säger Sandra Nilsson som är ungdomssekretare och jobbar på LO Sydost. Hon är en av dem som har besökt Öland med projektet ” Facket i Sommarland”.
Förutom några dagars besök när facket besöker Öland och tar kontakt med både ungdomar och arbetsgivare finns också ”Fackets hjälptelefon”. Dit går det att ringa för att få hjälp, varefter man blir hänvisad till respektive fackförbund, bland annat Hotell och Restaurang (HRF).
– Det har inte varit fler problem än tidigare, säger Marita Hansson vid Kalmaravdelningen.
– Det är en pizzeria i Borgholm som är vårt största bekymmer just nu, och det är inget nytt för i år. I övrigt har vi kunnat förhandla oss till ”rätt” löner och bra arbetsmiljö för övrigt för dem som har ringt.
MÅNGA HJÄLPSÖKANDE
– Vi har haft 51 samtal från Borgholm och 12 från Färjestaden i sommar.
Men det är inte ensidigt ungdomarna som behöver tänka på ordentliga rutiner, även om det bara är kortare anställningar.
– Också arbetsgivarna borde tänka på att det är viktigt med anställningsavtal, säger Håkan Carlsson på HRF:s Kalmaravdelning.
– Det är ju inte så skoj om en anställd helt plötsligt säger ”jag kommer inte i eftermiddag, jag skall gå till stranden”. Eller om någon hastigt och lustigt lämnar anställningen för ett nytt, bättre jobb. Har man inget avtal är det fullt möjligt.
Såväl Sandra på LO som Håkan på HRF konstaterar emellertid att det nästan alltid är ungdomarna som är beroende av sin arbetsgivare. Därför är de också mer utsatta.