Annons
Nyheter

Minskning av antalet politiker på gång

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2009

Efter motioner från såväl Moderat som Center-håll är det upplagt för en rejäl bantning av antalet politiker i Mörbylånga kommun. I dagarna har också första tvärpolitiska konferensen avhållits i ärendet.

Under mandatperioden har Mörbylånga kommun drabbats av ett fenomen som inte står svininfluensan efter när det gäller efterverkningar. Antalet politiker har stadigt minskat. Faktum är att vad som hänt är mest att likna vid ett strömhopp från den politiska arenan. Drygt 30 förtroendevalda har avsagt sig sina uppdrag sedan förra valet.

Annons

Fortsätter denna tendens lär inget parti kunna fylla luckorna och fullmäktige kan samlas i en garderob någonstans.

Ett sätt att kontra detta fenomen är att minska antalet politiker i de olika organisationerna. Även om nu vissa bedömare kan hävda att det är ungefär samma sätt att ta itu med ett symtom som om en läkare hugger av huvudet på en person som har migrän.

Hursomhelst har två partier – Moderater och Centern – motionerat i ärendet och begärt en granskning av de kommunpolitiska organisationerna med det uttalade syftet att minska antalet politiker i nämnder och styrelser.

I tisdags samlades samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, plus ersättare samt kommunens ende Sverigedemokrat (Rolf Jönsson) för att dryfta läget.

– Vi hade en förutsättningslös diskussion om hur vi ska gå vidare, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

Något konkret som kom ut av mötet?

– Nej, inga siffror. Men vi beslöt att samlas igen om en månad.

Nu har dock de folkvalda inte hur mycket tid på sig som helst att fundera över just detta problem eller ärende.

Snart är det val och länsstyrelsen, som är valmyndigheten i vår region, måste har klart för sig hur många ledamöter Mörbylånga tänker ställa upp med i ett kommande fullmäktige – alltså efter valet 2010.

– De måste ha ett beslut senast till den 1:a april.

Annons

Vilket är det minsta antal ledamöter som kommunen enligt lag måste besätta fullmäktige med?

– 31 stycken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons