Annons
Nyheter

Miljöpris tack vare Lindbyandan

Nyheter • Publicerad 3 juni 2011

ÖLANDS LINDBY

I morgon söndag är det Världsmiljödagen, ett faktum som centerpartiet tagit fasta på och valt som tillfälle att dela ut sina miljödiplom runt om i landet. I Borgholm valde partiets kommunkrets att göra Lindbytvättens ägare, Helén och Peter Streijffert till mottagare av årets diplom.

Annons

Kretsordföranden Asta Ivarsson hade bjudit med sig ingen mindre än riksdagsmannen Anders Åkesson (C), Kalmar, och kommunens eget kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C) att hjälpa till så att diplomet blev riktigt överlämnat.

Och det blev det, det var en avkopplad och uppsluppen och glad VD Peter och en lika glad ekonomichef och controller Helén som mottog blommor och diplom.

– Ni är ett företag som ovanligt väl förtjänar vårt pris, sade Anders Åkesson vid ceremonin. Och det är ingen motsättning mellan tillväxt och miljöhänsyn, fortsatte han, ett uttalande som Peter Streijffert helt och fullt kunde instämma i. Hans företag expanderar nämligen ständigt. För ögonblicket förhandlar man om ett antal storkontrakt med större industriföretag, vilket skulle ge en ökad arbetsvolym året runt och som skulle minska sommarturismens betydelse för omsättningen.

Litet vid sidan av framkom också att riksdagsmannen Åkesson och VD Streijffert varit lumparkompisar på I 11 i Växjö. Men medan den förre nöjde sig med att bli sergeant, gick den senare vidare till att bli reservkapten i armén. Lumparkompisskapet förenade, det märktes, men hade inte påverkat valet av pristagare, ty detta skedde inom Borgholms kommuns gränser.

KONSEKVENT MILJÖTÄNK

Det är ett konsekvent hänsynstagande till miljöaspekterna som genomsyrar företagets hela agerande: vattenåtervinningsanläggning, biogasbilar, avloppsvattnet har berövats det mesta av sin värme innan utsläppet (vid 11 grader), energi-, tvättmedels- och vattenmängder optimeras datoriellt.

För någon månad sedan togs den senaste utbyggnaden i drift, 1400 kvadratmeter med utrustning, tillsammans en satsning på 12 miljoner kronor. Det är den åttonde utbyggnaden sedan familjen Streijffert tog över företaget.

Det öländska tvätteriet har funnits på plats sedan 1941, då det startades som andelstvätteri och inrymdes i det nedlagda mejeriets lokaler. De första 50 åren förflöt i makligt tempo, man kunde lämna in sin privata tvätt och betala styckepris för sina skjortor, lakan, näsdukar och kalsonger.

SVÅRT I BÖRJAN

Men för exakt 20 år sedan kom den vändning som med tiden har gjort Lindbytvätten till ett av Sveriges tio största enskilda tvätterier, och definitivt störst i sydöstra Sverige. Men några kalsonger tvättar man inte längre, inte heller andra plagg i enskilda tvättpåsar. Nu är det företag man tvättar åt, för närvarande 950 stycken.

Annons

Men även för Lindbytvätten gäller att ”all vår början varit svår”.

- Jag köpte tvätteriet 1991, alltså samtidigt med den stora ekonomiska krisen, berättar Peter Streijffert. Många av de kunder som tvätteriet haft gick helt enkelt i konkurs och vi fick en mycket jobbig start. Det var åtta år i ren uppförsbacke. Vi hade i början en omsättning på drygt 2 miljoner kronor och hade 10 anställda plus säsongsanställda på sommaren. Att jag höll ut då beror nog på ren och skär inneboende tjurighet, säger han.

– Idag närmar sig vår omsättning 40 miljoner, vi har 30 helårsanställda och med säsongsanställda över 80 personer på lönelistan, berättar han.

SVANENMÄRKT

Främst i all planering i Lindby står miljötänkandet. Ingen dag går utan att Peter Streijffert har någon miljöaspekt på agendan.

– Vi är ett Svanenmärkt tvätteri, det var vi först med att bli, och vi är efter tillbyggnaden ett av de främsta på miljöområdet i världen.

Från och med i år kommer successivt också företagets lastbilar att vara Svanenmärkta, vilket innebär att de drivs med gas. Än så länge går endast en av de sex lastbilarna på gas, men det skall bli fler.

Hur bra man är miljömässigt mäter man i termer av hur mycket man förbrukar i form av vatten, kemikalier och energi per kilo tvätt. I nybyggnaden vägs tvätten, varefter insatserna av vatten, tvättmedel och värme optimeras automatiskt. Medan man tidigare tvättade i 85 grader, kan man idag med samma resultat tvätta i max 70 grader.

- Och i en särskild anläggning samlar vi nu upp regnvatten i en tät brunn med reningsfilter. Vattnet återanvänder vi så länge det går och på det viset minskar vi mängden avloppsvatten som vi skickar med i kommunens avloppsnät.

Att man samlar in regnvatten har inte med vattentillgången att göra. Andelstvätteriet anlades en gång i Lindby just därför att vattentillgången var så god, och det är den fortfarande. Men regnvatten är regnvatten när det gäller tvätt, det vet varje husmor.

Annons

LINDBYANDAN

Peter Streijffert har en delförklaring när det gäller hans eget bidrag till företagets framgångar.

– Jag satsar dels på produktutveckling med miljöfrågorna i högsätet, dels på kundvård. Vi har lyckats behålla våra gamla kunder och får hela tiden nya.

Men framgången hade inte varit möjlig om inte den så kallade Lindbyandan rått inom företaget, det betonar han . Exakt vad denna anda består i, det vet en utomstående inte, men att det råder en kamratlig stämning inom den i huvudsak mycket unga personalen, det märks. Och som företag sätter man sig inte på några höga hästar. Man ratar exempelvis inte de små kunderna. Även de har rätt till service. Kanske också att företaget anlitat lokala entreprenörer vid sin utbyggnad. Företaget är en del av bygden.

Kundkretsen på 950-talet företag står att finna inom en radie på cirka 25 mil från Lindby räknat. Västervik i norr, Kristianstad i söder och Värnamo i väster är dagens yttergränser.

ÖKOTEX-MÄRKNING

Det är tre kategorier tvätt det handlar om. Förutom arbetskläder rör det sig om hotell- och restaurangtvätt samt entrémattor.

85 procent av det som tvättas utgörs av textilier som tvätteriet självt äger och ”hyr ut”. Endast 15 procent ägs av kunderna. När det rör sig om arbetskläder och så kallade profilkläder så individmärks varje plagg vid ankomsten och sedan håller datorn ordning på det hela.

– Alla våra textilier är ÖKOTEX-märkta, vilket bland annat innebär att tillverkningen skett under miljöhänsyn, att inget barnarbete eller värre förekommit, sade Peter Streijffert, som visar att miljötänkande också kan vara en god affär..

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons