Nyheter

Miljontillskott till Borgholm

Nyheter • Publicerad 11 september 2009

Av sju miljarder kronor till kommunerna får Borgholm cirka 0,1 procent.

– Oerhört välkomna pengar, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, runt sju miljoner rikare inför budgetmangling 2010.

”Böda Summit 2009” är bara någon vecka bort. Av tradition möts kommunledning (politiker som tjänstemän) och nämndsarbetsutskott varje sensommar/höst i Böda för att diskutera kommande budget.

– Den 17-18 september är det dags, då ska budget 2010 manglas, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C), stark anhängare av ”åka-bort-från-stadshuset”-taktiken.

– Det brukar bli väldigt bra diskussioner när vi träffas det sättet.

Lagom till kraftsamlingen i Böda kom i veckan nya regerings-miljarder till kommuner och landsting.

”Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2010 att statsbidragen till kommuner och landsting höjs tillfälligt med 10 miljarder kronor 2010”, sades det i ett pressmeddelande från firma Reinfeldt, Olofsson, Björklund och Hägglund.

Sju av dessa miljarder tillfaller landets kommuner. Borgholms del av kakan är av smulstorlek, procentuellt räknat. I kronor handlar det ändå om en betydande summa.

– Enligt ekonomiavdelningen får Borgholm runt sju - åtta miljoner kronor i ett extra tillskott för 2010. Oerhört välkomna pengar i tider då vi gnetar i budgetberedningen och då nämnderna gör ett jättearbete för att få ihop budgeten, kommenterar kommunalrådet.

Regeringens önskemål lär vara satsning på skolorna för att förhindra uppsägningar inom den sektorn. Lisbeth Lennartsson tittar åt ett helt annat håll när hon diskuterar fördelningen av extra-pengarna.

– Utbildningsnämnden har fått ihop sin budget utan att lägga ner några fler skolor, så det är inte där pengarna ska läggas. Personligen ser jag möjligheten att rädda bidragen till de ideella föreningarna, det vore oerhört skönt att slippa dra ner på bidragen.

– Sedan finns psykiatriboendet inom socialnämndens budget, den posten är endast finansierad till hälften och måste finansieras upp.

Samtidigt ska arbetet med strukturplanen fortsätta. Regeringens tillskott för 2010 är, som påpekats, tillfälligt.

– Om strukturplanen håller når kommunen ett plus-minusresulat nästa år och det utan tillskottet från staten. Men vi kan inte vara säkra på att planen håller och vi vet inget om 2011, så vi måste fortsätta strukturarbetet. Möjligen kan de här sju-åtta miljonerna lindra konsekvenserna något, bedömer kommunalrådet för att i övrigt se slutet på ekonomiska jämmerdalen.

– Vi är på väg in i bättre tider, skatteunderlaget blir bättre och bättre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.