Miljonsatsning för renare vatten i Grönhögen
Grönhögens undermåliga dricksvatten har orsakat bekymmer under flera år. Framför allt är det höga nitrithalter som förorenat vattnet. Sedan ett år tillbaka finns en provisorisk reningsanläggning i Grönhögen, och den ska nu permanentas.
Vi har investerat i en ombyggnad för flera miljoner, för att kunna göra den provisoriska anläggningen permanent och förflytta den inomhus, säger Karl-Gustav Johnsson, Mörbylånga kommuns tekniska chef.
Han menar att allt har fungerat bra sedan den provisoriska anläggningen installerades:
Nu har vattnet godkända värden.
I SEPTEMBER
Att vattnet innehåller nitrit kan bero på att det förorenats av avlopp eller gödsel, men ämnet kan även bildas i filter och ledningsnät.
Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men Öland har ju speciella förutsättningar och svårigheter med grundvattnet, säger Karl-Gustav Johnsson.
Han hoppas kunna driftsätta den nya anläggningen i september.
PENGAR TILLBAKA
De första problemen med Grönhögens vatten upptäcktes redan 2006, och sedan dess har kommunen arbetat för att åtgärda problemet. Vatten med förhöjda nitrithalter ska inte ges till barn under ett år, eftersom ämnet hämmar blodets syreupptagningsförmåga. Istället för att ta vattnet direkt ur sina kranar, har Grönhögsborna under långa perioder istället tvingats hämta vatten vid reningsverket eller Ica-butiken i Grönhögen. Något som hösten 2007 ledde till att 150 namnunderskrifter lämnades in till tekniska förvaltningen, med krav om att få pengar tillbaka för det förlorade vattnet.
Då fattades ett beslut och de fick tillbaka hela vattenavgiften för 2007 och för tre månader under 2008. Vi tog de tre månaderna också eftersom vi ville ge lite extra, säger Bo Svensson som skötte återbetalningen från tekniska förvaltningen.
Men sedan den provisoriska apparaten installerades kommer inga pengar att betalas tillbaka.
Nej, för nu har det ju fungerat bra. Det enda skillnaden nu är att den provisoriska anläggningen blir permanent, säger Bo Svensson.
MALIN MARKLUND