Annons
Nyheter

Miljonfel i Borgholms budget

Nyheter • Publicerad 12 mars 2006

Oklarheter kring statliga rockader medförde att Borgholm tappades sex miljoner kronor i budgetarbetet för 2007.– Ett misstag i arbetet, kommenterar ekonomi-chefen Evert Kvarneke.

I kommunens ekonomiska plan är 2007 och 2008 goda år, med gynnsamma förutsättningar och stora överskott; 9 miljoner respektive 9,9 miljoner.

Annons

Planen, godkänd och klubbad av fullmäktige, har dock ett icke helt obetydligt fel, eller sex miljoner fel om man så vill.

– När planeringen gjordes glunkades det om förändringar i sysselsättningsstödet, men riktigt hur visste man inte, förklarar Evert Kvarneke.

Oklarheten medförde att sysselsättningsstödet dubbelbokades i resultaträkningen, dels som egen post, dels inbakat i utjämningsbidraget.

– Att staten redan gjort förändringen och bakat in dessa sex miljoner i utjämningsbidraget hade vi inte koll på, nu har vi det.

Med sex tappade miljoner förändras det pågående budgetarbetet för 2007, förväntade nio miljoner i överskott är hastigt, men mindre lustigt, tre.

– Budgetarbetet blir svårare, medger Evert Kvarneke. Men samtidigt finns det marginaler att ta av. 2007 är första året kommunen avsatt pengar till pensionsskulden, knappt 4,5 miljoner, och det måste vi inte göra, det finns inget sådant krav.

Detta tips från ekonomichefen hörsammas av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Avsättningen till pensionsskulden är ett gummiband och ger oss marginal. Det finns önskemål om att avsätta något, men som Evert säger måste vi inte göra det.

För att klara ”en-procentmålet” (överskottet i finanserna ska vara minst en procent av skatter och bidrag) krävs att budgetberedningen hittar ytterligare 1,8 miljoner kronor utöver de tre.

– Just nu jobbar vi intensivt med bokslutet för 2005 som är utgångspunkten för budget 2007, säger Lisbeth Lennartsson.

Annons

försiktigt plus

Förutom den obehagliga överraskningen med de ”tappade sex” går även andra siffror Borgholm emot.

– Det vikande trenden gör att vi inte längre vågar räkna med plus tio per år i befolkningsunderlaget, i stället nollar vi den siffran. Jag vägrar ha en planering med vikande befolkningsunderlag, vi jobbar stenhårt för att vända trenden och jag hoppas att det ger resultat. Det är viktigt att inte ge upp och det är viktigt att fler skriver sig här.

Under 2005 tappade Borgholm 66 invånare vilket rent kommunekonomiskt innebar 1,5 miljoner kronor mindre i kassakistan.

I bokslutet för 2005 stannar överskottet på 2,4 miljoner kronor.

– Ett försiktigt plus, lite för litet att klara en-procentmålet men ändå ett positivt resultat, kommenterar Lisbeth Lennartsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons