Annons
Nyheter

Miljöforum på Skördefesten

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

SKOGSBY

Skördefesten fortsätter att expandera. Onsdagen den 26:e september kommer ett miljöforum att anordnas på Folkhögskolan i Skogsby. Tanken är att personer och organisationer med intressen inom miljöområdet ska kunna träffas och knyta kontakter. På fredagen hölls ett förberedande möte med några av intressenterna.

Annons

– Vi märkte att det var flera företag och organisationer som arbetade med liknande projekt inom miljöområdet, så vi kom på att vi kunde skapa en arena där de kan mötas, säger Anne Wilks, som tillsammans med Stefan Ahlgren och Jörgen Areskough är initiativtagare till miljöforumet.

Forumet skall vara en spelplan för aktörer som på olika sätt är intresserade av frågor som rör hållbarhet, miljö och hälsa. Bland annat kommer olika typer av utställningar, seminarier och föreläsningar hållas på Folkhögskolan under dagen. Målet är att besökarna skall kunna inhämta konkret kunskap inom området hållbarhet, hälsa och miljö.

HAMPA OCH BIOGAS

På årets forum kommer ledordet hållbarhet vara i fokus. Bland annat kommer hampaodling ges stort utrymme. Hampa kan till exempel pressas till briketter till fjärrvärmeverken på ön.

– Det finns ju inte så mycket skog på Öland. Hampa är ett bra alternativ för en lokal produktion av biobränsle, säger Stefan Halldorf från Länsstyrelsen.

Också biogas får en central roll på forumet.

– Öland är en bra plats för biogasframställning, bland annat finns här mycket mjölkbönder, säger Sven-Erik Svensson från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Att utvinna biogas från gödsel ger enligt Sven-Erik Svensson dubbla miljövinster.

– Man minskar utsläppen av växthusgasen metan, samtidigt som man kan använda det till att ersätta fossila bränslen, säger Sven-Erik Svensson.

Stefan Halldorf påtalar det moment 22, som gjort att biogas ännu inte slagit igenom som drivmedel i vår region.

Annons

– Bilisterna säger att det inte finns några biogasmackar och mackägarna säger att det inte finns några biogasbilar, säger Stefan Hallgren.

FLER AKTÖRER

Miljöforumet är fortfarande under uppbyggnadsfasen och evenemanget kommer att utvecklas efterhand. Bland annat kommer naturälskaren Hans Karlsson (tillika före detta arbetsmarknadsminister) arbeta för att forumet på sikt också får en inriktning mot natur och naturupplevelser.

– Frågor som rör till exempel naturrikedom och artrikedom har en naturlig plats i en diskussion om miljö, säger Hans Karlsson.

Det exakta programmet för den 26:e september är ännu inte fastställt.

– Vi hoppas att det finns aktörer som vi ännu inte har varit i kontakt med som kommer att vilja delta på forumet, säger Jörgen Areskough.

Forumet är tänkt att bli en permanent del av Skördefesten, som alltså fortsätter sin hittills imponerande expansion.

– Vi ser ingen övre gräns för hur stort Skördefesten kan bli, säger Jörgen Areskough.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons