Miljödomstolen ger rydbonde rätt att expandera
RYD
Olägenheter från djurhållning får i viss mån tålas i en jordbruksbygd och lantbrukens behov skall prioriteras. Det fastslår Miljödomstolen och avslår Thomas Idermarks överklagande om utökad djurhållning för Sven och Robert Brynielsson i Ryd.
Ryd är inte bara omskrivet i Ölandsbladet, utan är även vid det här laget en välkänd by hos myndigheterna, nu senast Miljödomstolen och parterna är de gamla vanliga: Idermark vs Brynielsson.
Thomas Idermark hade överklagat länsstyrelsens beslut om ökad djurhållning för Sven och Robert Brynielsson och yrkade att domstolen skulle förbjuda detta på den aktuella fastigheten (Ryd 6:3). I vart fall borde expansionen anstå till dess att en ny plan är fastställd, annars ser familjen Idermarks det som en omöjlighet att vidareutveckla sin gård (med uthyrningsverksamhet med mera).
FÖR NÄRA REDAN NU
Thomas Idermark påpekade att bland andra Brynielssons kraftigt motsatt sig planerna med argumentet att avståndet mellan det planerade boendet och lantbruket var för kort, vilket onekligen rimmar illa med att Brynielsson nu vill flytta sin djurhållning ännu närmare (cirka 100150 meter).
Det måste finnas en stringens (följdriktighet, reds anm) i myndigheternas yttranden över hur avståndsfrågorna skall hanteras mellan olika driftsformer.
Till detta kommer att det under hela ärendetiden funnits en ansökan om bygglov inne hos kommunen och att länsstyrelsen tidigare uttalat sig positiv till en planläggning, menade Idermark.
I detta läge är det absurt att tillåta djurhållning ännu närmare än det avstånd som Brynielsson själv anser vara för kort redan i dag.
INTE STÖRT TIDIGARE
Sven och Robert Brynielsson hänvisade till att Idermark tidigare uttalat att varken deras eller en annan grannes djurhållning påverkat hans närmiljö.
Och vid hans första bygglovsansökan hävdade han att cirka 90 meter mellan deras grannes ungdjursstall och hans planerade lägenhetshotell ej innebar några problem.
De upplyste även om att de bedrev djurhållning i samma område mellan 1990 och 2003 samt de 19911996 spred svämgödsel varje år utan några klagomål från Idermark.
Enligt Brynielssons gäller ärendet om de återigen skall få använda stallplatserna i samma maskinhall som tidigare använts, vilket de ser som självklart. De anser att de måste ha möjlighet att använda den åkermark som de disponerar till bete och rasthage, då de verkar i en by där jordbruket, enligt gällande översiktsplan, har företräde framför en planerad men ej existerande nybyggnation med uthyrningsverksamhet.
LANTBRUK GÅR FÖRST
I fredags kom så domen, som i korthet slog fast att olägenheter från djurhållning får i viss mån tålas i en jordbruksbygd och då lantbruken utvecklas till större enheter prioriteras lantbrukets behov.
Miljödomstolen konstaterar också att de expansionsplaner som Thomas Idermark redogjort för beträffande den egna fastigheten vare sig fastställts i någon detaljplan eller manifesterats i kommunens översiktsplan.
Domen avslår överklagandet och ger således Sven och Robert Brynielsson rätt att expandera och utöka sin djurhållning, vilken kommer att omfatta 92 mjölkkor och 184 ungdjur.
Olika intressen måste sammanjämkas om en by skall utvecklas, lär någon i Ryd ha sagt.
Avståndet krymper måhända mellan Idermarks hus och Brynielssons kor i och med domen, men ett samförstånd verkar allt mera avlägset. Byträtan i Ryd lär fortsätta...