Annons
Nyheter

Miljödomstolen avvisar Sundeby slutgiltigt

Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

RUNSBÄCK/VÄXJÖ

Nu verkar myndigheterna definitivt tröttnat på den schweiziske mångmiljonären Björn Sundeby, om sommaren boendes vid Runsbäcks strand, där han utan tillstånd gjort en utfyllnad i Kalmarsund.

Annons

Efter att ha malt igenom alla tänkbara myndigheter och rättsinstanser utan att ha fått ”rätt”, tickar ett vite på 25 000 kronor för varje kvartal utfyllnaden är kvar samt 5 000 per kvartal för ett olovligen igenfyllt dike. Sedan Miljööverdomstolen nekat prövningstillstånd september 2005 utföll dessutom ytterligare viten den 1 januari i år på sammanlagt 125 000 kronor.

I februari skrev Sundeby ett öppet brev till landshövding Sven Lindgren, där han begärde att länsstyrelsen skulle ändra sitt föreläggande, vilket dock Sven Lindgren avvisande ”med vänlig hälsning” med hänvisning till att ärendet redan var prövat i högsta instans.

”SLUTLIGT BESLUT”

Men föga överraskande lät sig Sundeby inte ens nöja sig med detta, utan överklagade landshövdingens avvisning till miljödomstolen. I förrgår meddelade den sitt beslut, för tydlighetens skull rubricerat ”slutligt beslut”, med motiveringen:

För att ett överklagbart beslut skall föreligga brukar krävas att det innehåller någon form av rättsverkan. I detta fall kan konstateras att beslutet om vitesföreläggande har vunnit laga kraft och då har länsstyrelsen inte haft någon skyldighet att genom ett nytt beslut ompröva föreläggandet.

Inte heller har länsstyrelsen fattat något formligt beslut med anledning av Sundebys framställning utan endast informerat denne om att länsstyrelsen inte avsåg att fatta något nytt beslut eller ändra sin handläggning vad gäller den vidare verkställigheten av vitesföreläggandet.

Med ovanstående utläggning konstaterar miljödomstolen att det ställningstagande som länsstyrelsen redovisat genom landshövdingen intekan överklagas, och avvisar därmed Björn Sundebys överklagande – en gång för alla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons