Midsommarbuset ska stoppas
ÖLAND
En rad åtgärder sätts in för att stoppa det utbredda midsommarfylleriet i Köpingsvik.
Vår inriktning är ordning och reda. Svineri och fylleri ska beivras i ett tidigt skede, säger Magnus Areskog, teamchef för polisstyrkorna på Öland.
Färre brottsanmälningar än vanligt - och ett fruktansvärt gängbråk där 21-årige Daniel Strålhake från Linköping knivskars till döds på den mörklagda strandpromenaden. Fjolårets midsommarfirande i Köpingsvik slutade i sorg och utmynnade i krav och frågor, alla på temat stöket och fylleriet måste stävjas.
Hur detta ska gå till har en grupp av företagare, lokala föreningar, kommunfolk och polisen funderat på sedan ett halvår tillbaka för att nu ha ett batteri av åtgärder på gång.
ÅTGÄRDER
Några av förslagen i korthet:
Registrering av campinggäster där unika armband även berättar vilken camping gästen tillhör.
Som att checka in på hotell, beskriver Christer Petersson.
Vakter med större befogenheter.
Nu har vakterna befogenhet inom respektive camping. Tanken är att de ska ha samma befogenheter över camping-gränserna och även på kommunens mark, till exempel längs strandpromenaden som är kommunens mark.
Belysningsmaster.
Parkeringen bakom Smedjan har två stycken och tanken är att sätta några sådana på lämpliga platser efter Strandpromenaden. Hur många och exakt var skissas det på.
Åldersgränser.
En del campingar har 22-23 år som gräns, andra har lägre gräns. Nu diskuterar campingarna sinsemellan om gemensam åldersgräns.
Fortsatt parkering bakom Smedjan.
Med ordningsvakter och med den tydliga inriktningen parkering och inte campingplats. Utan Smedjan-parkeringen finns risken att det blir som förut, att det parkeras överallt i Köpingsvik. För ungdomarna kommer ju ändå, oavsett parkering eller ej, kommenterar Christer Petersson.
Gruppens arbete beskrivs som produktivt med fler träffar inför det som komma skall, midsommarfirandet 2010.
Vi jobbar bra tillsammans där alla tar del och ansvar, allt för att få en bra midsommar i Köpingsvik.
ORDNING OCH REDA
Polisen har två representanter i gruppen, den kalmarbaserade informationschefen Ulf Karlsson och ölandsstyrkornas teamchef Magnus Areskog.
Polisen kommer att jobba med ett annat upplägg i år och förhoppningsvis med en större kommendering, avslöjar Magnus Areskog.
Den nya inriktningen ska följa den så kallade Växjö-modellen, i grunden brottsförebyggande arbete inriktat sig mot ungdomars alkoholmissbruk med arbetsmetoder möjliga att applicera på midsommarinsatsen i Köpingsvik.
Bland annat handlar det om att den som dricker alkohol ska vara 20 år, annars är det langning, där ska vi jobba hårt.
Insatsen handlar också om att vara ute i tid och vara aktiva under dagtid, säger Magnus Areskog och stakar ut målet:
Att skapa ordning och reda, svineri och fylleri ska beivras i ett tidigt skede.