Nyheter

Mest snö på norra Öland

Nyheter • Publicerad 10 december 2012

ÖLAND

Intensiteten i snöfallet tilltar under natten till tisdag och totalt väntas 40 centimeter snö falla under tisdagsdygnet.

– Mest snö får de norra delarna av Öland, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Snöfallet inleddes på måndag eftermiddag och ökade efterhand. SMHI har utfärdat en klass 2-varning, som innebär fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Kraftiga nordostliga vindar, som till havs kan nå kulingstyrka, är orsaken till att särskilt norra Öland drabbas av det kraftiga snöfallet.

– Lokalt kommer mängden snö att variera mycket, men risken är att det kommer upp emot 30-40 centimeter under tisdagen, säger Linnea Rehn.

Snö och hårda vindar skapar problem i trafiken, och Linnea Rehn manar till försiktighet för den som ger sig ut på vägarna:

– Man kanske till och med ska lämna bilen hemma.

INGA INSTÄLLDA BUSSAR

Kalmar läns trafik (KLT) har under måndagen drabbats av upp emot en halvtimmes förseningar på flera busslinjer. Men i nuläget planerar inte KLT att ställa in några turer under tisdagen.

– Planen är att trafiken ska rulla normalt, men det vet vi inte säkert förrän imorgon. Väderlek och säkerhet får avgöra, säger Katharina Seijsing, trafikchef på KLT.

Hon hänvisar till att aktuella trafikstörningar läggs ut löpande på KLT:s hemsida.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.