Nyheter

Mer snö på väg

Nyheter • Publicerad 18 februari 2010

ÖLAND

Nej, kung Bore ger sig inte i första taget. Under torsdag kväll drar åter ett snöfall in över Öland.

En klass 1-varning är utfärdad, och snöfallet ser ut att tillta under natten mot lördag.

– Från torsdag kväll till fredag morgon kommer mellan fem till tio centimeter snö, säger Elin Torstensson, meteorolog på Smhi.

STÖRRE SNÖMÄNGD

I kombination med en ostlig vind, i styrka mellan tre och sju sekundmeter, finns risk för drivbildning. En klass 1-varning är utfärdad, vilket innebär att vädret kan medföra vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Under fredag morgon gör snöfallet ett uppehåll. Men fredag kväll kommer ytterligare ett snöområde in, som förstärks under natten till lördag.

– Det ser ut att bli minst lika mycket snö som under torsdagsnatten, men det kan också komma en större snömängd. Det är fortfarande svårt att säga, eftersom vi inte vet hur lågtrycket kommer att lägga sig, säger Elin Torstensson.

KAN BLI VARNING 2

Även vinden tilltar under lördagen. Ute till havs kan den nå upp till mellan tio och fjorton sekundmeter. Blåsten avtar givetvis över land men räkna med starka vindar, särskilt på östra sidan av ön.

Troligtvis kommer en varning även att utfärdas under lördagen, men vilken nivå det blir kan Elin Torstensson inte svara på.

– Det beror på hur intensivt snöfallet blir. Om det kommer utsmetat över hela dagen, eller mer intensivt under en kortare tidsperiod, säger meteorologen som mycket väl kan tänka sig att det blir en klass 2-varning. Detta innebär i så fall fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Snöfallet ser ut att avta under söndagen, och fram emot veckan kan vi vänta oss lugnare väder. Temperaturen kommer genomgående att ligga mellan noll och några plusgrader, vilket faktiskt kan ge en något minskad drivbildning.

– Om det ligger kring nollgradigt så blir snön tyngre, och flyttar sig inte så lätt. Men jag tror att det kommer yra omkring ändå, säger Elin Torstensson.

Läge att se upp på vägarna under helgen, alltså.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.