Mer mjölk gynnar Öländska bönder
ÖLAND
Arla har fusionerat med Milko och det kommer att påverka de öländska mjölkbönderna positivt.
I ett längre perspektiv kommer mjölkpriset att bli högre, säger Gleen Andersson, mjölkproducent i Uggletorp och sitter med i Arlas kretsråd på Öland.
Konkurrensverket godkände fusionen mellan Arla och Milko. Formellt fusionsdatum var den första november.
Grundprinciperna i fusionen är att Milkos medlemmar blir medlemmar och ägare av Arla Foods, på samma villkor som nuvarande Arlamedlemmar. Milkobönderna har fått Arlas mjölkpris. Fusionen påverkar öländska mjölkbönder.
Detta påverkar oss eftersom vi är delägare i Arla. Mjölkproduktionen har sjunkit och det har gjort att mejerierna inte går för fullt. Det förlorar vi pengar på men genom fusionen får vi in mer mjölk och kan minska tillverkningskostnaden. Dessutom kommer vi att göra samordningsvinster i mjölktransporterna. Arlas och Milkos gränser överlappade varandra, nu kan man köra mjölken till närmaste mjölkindustri, säger Stefan Johansson, mjölkproducent i Hörninge och sitter med i Arlas regionsstyrelse i syd.
HÖGRE MJÖLKPRIS
Gleen Andersson ser också vinster med fusionen.
Det blir win-win för alla parter. Milkobönderna har haft ett uselt mjölkpris som nu blir betydligt bättre. Vi får in mer mjölk i våra industrier vilket gör att tillverkningskostnaden sjunker. Vi ska använda Milkos mjölk på ett bättre sätt och tjäna mer på den än vad de gjorde. På kort sikt händer det inte mycket men i ett längre perspektiv kommer vi att få ett högre mjölkpris, säger han.
Mjölkproduktionen i Sverige har minskat vilket har gjort att mejerierna inte når full kapacitet. LRF och Svensk mjölk har startat ett pilotprojekt som stöds av Arla, där syftet är att vända den negativa trenden och öka produktionen.
Vi importerar mycket mjölk som istället borde kunna tillverkas i Sverige. Det behövs framtidstro i branschen. Här på Öland och i mjölkbältet är den stark men inte i övriga Sverige, säger Gleen Andersson.
Mjölkproduktionen har minskat i Sverige men det finns ett område där det ökar. Det så kallade mjölkbältet som sträcker sig från Gotland, Öland och rakt över till Halland. Men de öländska mjölkbönderna är kanske de som satsar hårdast.
På Öland har vi inte skog och det är inte så lätt att få ett annat jobb om man vill bo kvar här. Vi sporrar varandra, kan de bygga så kan vi bygga. På fastlandet är det många som har lagt av. Då är det lätt att titta på grannen och lägga av istället för att satsa. Det blir en kedjereaktion åt det ena eller andra hållet, säger Gleen Andersson.
MARKNADSLEDANDE
Genom fusionen med Milko kommer Arla att ha cirka 75 procent av mjölkinvägningen i Sverige. Men de ser inga problem med att Arla blir så stort.
I Danmark har de 93,5 procent av invägningen och där fungerar det bra. Om man jämför med våra kunder så har ICA något liknande som Arla och det är positivt att ha någon jämbördig att förhandla med, säger Stefan Johansson.
Jag ser inga nackdelar med att vi blir stora. Mjölkpriset styrs inte bara av vad som händer i Sverige, det är globalt. Konkurrens är alltid bra att ha men ingen hade vunnit på om Milko hade gått i konkurs, säger Gleen Andersson.
Hur ser framtiden ut för öländska mjölkbönder?
Den är ljus, säger Stefan Johansson.
ALEXANDER JENSEN