Annons
Nyheter

Mer försenat bagage än normalt

Nyheter • Publicerad 30 december 2009

KALMAR/ÖLAND

Under två hektiska veckor mellan jul och nyår ska ett stort antal människor flyga till sina nära och kära. Lägg därtill ett snöfall över hela Europa.

Annons

Resultatet av detta blir ett stort antal borttappade resväskor, något som märks på Kalmar flygplats.

Vid varje flygning den senaste veckan har flygplatspersonalen tagit hand om vi ett tiotal väskor som haft slutdestination Kalmar, men hamnat någon annanstans på vägen dit.

– Det är lite mer än en normal jul, säger Ingemar Andersson, stationsledare på SAS Kalmar.

De eftersläntrande väskorna kommer från hela världen.

– Ofta kommer väskorna bort när de passerar större flygplatser. Dessutom har snöovädret i Europa lett till förseningar. Och när en passagerare kommer fram till ett transferställe kan personen lätt springa för att hinna med nästa plan. Men bagaget lastas på och av manuellt vilket tar längre tid och då följer inte alltid väskan med, förklarar Ingemar Andersson.

När en väska försvinner, läggs en beskrivning av denna in i ett dataprogram som alla flygplatser kan söka i. Efter att flygplatspersonalen i Kalmar har identifierat en väska, körs den ut till sin ägare.

I Kalmarområdet och på Öland finns många personer som förlorade sina väskor före jul och ännu inte fått tillbaka dem. En inte helt obefogad gissning är att mycket av det borttappade bagaget är fullt av julklappar.

– Idag (läs igår) har vi en bil som gått till Gårdby och en till Mörlunda. De väskorna anmäldes saknade dagen före julafton. Vad hjälper det att tomten kommer den 24:e och inte klapparna kommer förrän den 28:e?, säger Ingemar Andersson.

Han menar dock att de allra flesta väskorna till slut hittar tillbaka till sin rätte ägare.

– Under de 40 år som jag jobbat har mindre än fem väskor försvunnit, av de som gjort anmälningar hos oss i Kalmar.

Annons

Har du något tips till den som förlorar sin väska?

– Ta kontakt med ditt försäkringsbolag om du har råkat ut för extra utgifter. Många som betalat sin resa med kort har också en förseningsförsäkring att utnyttja.

Och för dig som ska ut och flyga inför nyårsafton kan en förebyggande åtgärd vara att noga märka ditt bagage med namnlapp och gärna någon annan detalj som är lätt att identifiera.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons