Annons
Nyheter

Men hallå där, fröken Knutsson!

Nyheter • Publicerad 22 maj 2006

När dansbandet Candela tar sats igen är det med en ny sångerska.34-åriga Maria Knutsson från Färjestaden tar över mikrofonen efter Jenny Öhlund och Lotta Nilsson.

Maria Knutsson, från Färjestaden? Men var det inte hon som...

Annons

Jodå, visst är det före detta Fröken Öland. 1995 blev hon utsedd till Ölands landskapsdrottning vid uttagningar på Ölands Köpstad i Färjestaden.

– Det var när man var ung och oförstörd, skojar Maria Knutsson.

Öland är fortfarande en viktig del i Marias liv. Så ofta hon kan hälsar hon på släkten hemma på ön.

Men genom musiken är öländskan sedan länge skriven på fastlandsadresser. För närvarande är postadressen Göteborg. Vilket inte är helt idealiskt när man är sångerska i ett dansband med säte i Ängelholm.

– Nej, det är klart. Helt bra är det inte. Det blir en del farande, erkänner Maria.

Bandet Candela bildades redan 1984. 1996 blev det en Grammis.

Jenny Öhlund var en av de mer kända sångerskorna i landet när hon lämnade bandet för en solokarriär. Hennes efterträdare Lotta Nilsson valde, efter Melodifestivalmedverkan tillsammans med Brandsta City Släckerssångaren Glenn Borgkvist, att också hon pröva på en solokarriär.

– Nu satsar vi på en ny kula, säger bandets kapellmästare Billy Heil, som var med och bildade Candela 1984.

Valet av ny sångerska föll på Maria Knutsson.

– Jag har jobbat en del med Maria tidigare och tycker hon är duktig, förklarar Billy Heil.

Annons

Maria Knutsson har en bred musikbakgrund. Hon är hemmastadd inom jazz, klassiskt, pop och faktiskt också opera.

Den öländska sångerskan har arbetat med namn som Tito Beltran, Stefan Ljungqvist och Robert Wells.

Musikutbildningen har hon skaffat sig vid Kulturama i Stockholm och Musikkonservatoriet i Geneve, samt genom operastudier vid Göteborgsoperan.

– Dansmusik är ju något nytt för mig, erkänner Maria.

Maria Knutsson har ett namn i musikbranschen, men det riktigt stora genombrottet för den stora allmänheten har låtit vänta på sig. Hittills.

2003 var det nära. Maria Knutsson sjöng ”My love” på demotypen som låtskrivaren Marcos Ubeda sände till Melodifestivalen.

Låten blev antagen, men inte Maria.

Bert Karlsson ägde rättigheterna till låten och ville hellre ha Sofia Källgren som sångerska till Robert Wells pianoackompanjemang. Sofia Källgren hade ett namn. Det hade inte Maria.

– Vi hade heta diskussioner, jag och Bert, berättar Maria.

Maria fick höra att hon både var snyggare och sjöng bättre än Sofia Källgren, men att Källgren var mer känd. Dessutom var det ingen vinnarlåt och skulle enligt Bert gjort mer skada än nytta för Marias fortsatta karriär.

Annons

Kanske ett snyggt försök att skyla över en petning?

– Det kändes i alla fall som om låten blev snuten mitt framför näsan på mig, säger Maria.

Maria och Marcus Ubeda, som skrev Afrodites vinnarlåt ”Never let it go”, har fortsatt sitt samarbete. Ubeda har gjort nio låtar som Maria textsatt. En demo är under tillverkning.

– Det här är helt utanför Candela, mer åt pophållet, beskriver Maria.

I sommar blir det spelningar med Candela, förstås, men sommaren innebär också andra spännande projekt för Maria. En producent i Spanien har sökt kontakt med Maria för ett eventuellt samarbete. Precis som i samarbetet med Marcus Ubeda är en demo under utveckling.

Innan dess ska hon dock ha klarat av något som kan bli nog så besvärligt inför Candelaäventyret. Att lära sig spela tamburin ordentligt.

– Man kan få mördande blickar av killarna i bandet om man spelar fel, skrattar Maria.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons