Nyheter

Matilda är Ölands lucia

Nyheter • Publicerad 9 december 2008

Nummer fyra är nummer ett!

– Jag är chockad, säger Matilda Green, Ölands Lucia 2008.

Två gallringar krävs för att bli Ölands Lucia, Matilda Green klarade båda. Efter att ha överlevt sångprovet – där tondöva ratas – fick hon även flest röster i Ölandsbladets och Lions omröstning där näranog 1 400 personer sa sitt. Och det de sade var: Matilda,15, är Årets Lucia på Öland.

Det glada Lucia-beskedet fick Södvik-tjejen av Lions president Gay-Olof Alfredsson, som med raska och långa kliv samt praktfull blomsterbukett i näven klev in mitt under i måndagens svenska-lektion för klass 9 A på Åkerboskolan.

En minst sagt överraskad Matilda log och rodnade ikapp med Gay-Olofs gratulationer och klasskompisarna applåderade förtjust.

– Jag är jätteöverraskad. Visst hoppades jag, men samtidigt ville jag inte hoppas för mycket, berättar Matilda för Ölandsbladet.

Allt är fasters ”fel”.

– Hon anmälde mig, utan att jag visste om det, skrattar högstadie-eleven vars Luciatåg redan börjat, under den gångna helgen befann sig alla elva kandidater på resande fot där äldreboenden i norr och söder på besöktes. Även Ölands Köpstad hanns med.

– Krävande men kul, sammanfattar den musik- och golfintresserade 15-åringen, som siktar på Kalmar och ett naturvetenskapligt program till nästa höst.

Kröningen, där elva kandidater förvandlas till tio tärnor samt en Lucia, sker på lördag i Köpings kyrka, säkerligen med en och annan Green i bänkarna.

– Det blir pirrigt och spännande med mycket folk, säger Matilda och kramas om av skolkompisarna.

– Jag hoppas att kompisarna är glada för min skull. Jag är chockad!

Omröstningen inbringade 5 311 kronor till Lions i Borgholm.

– Pengar som oavkortat går till Barndiabetes-fonden i Linköping, förklarar president Gay-Olof Alfredsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.