Nyheter

”Matematik är bara så logiskt!”

Nyheter • Publicerad 25 februari 2011

 

VANSERUM

Syskonen Mikaela och David Åstrand älskar matematik. Så mycket så att de båda har vunnit Jenny Nyströmsskolans tävling Calmare Matematica.

– Allt som har med matematik att göra är bara så logiskt, säger David.

Ölandsbladet kunde berätta i lördagstidningen att David just vunnit tävlingen Calmare Matematica som anordnas av Jenny Nyströmsskolan. Tävlingen vill stimulera matematikbegåvningar i högstadiet. För två år sedan vann Davids syster Mikaela.

– Man får nio frågor som man ska lösa med förklaringar på tre timmar, berättar David.

Det viktiga är inte att kunna svaret, självklart ska man kunna det, utan det viktiga är att kunna visa och förklara hur man kommer fram till just det svaret.

– Det handlar om problemlösning.

David ger ett exempel:

– Man ska till exempel räkna ut hur många kvadrater det finns på ett schackbräde. Först räknar man 8x8, sedan 7x7, 6x6, 5x5 och så vidare och så vidare.

Vinnaren får 3 000 kronor.

Mikaela har sparat sina, bra att ha i framtiden, och David har ännu inte fått sina. De fick båda en stor fin avancerad miniräknare också.

PYTHAGORAS QUEST

David går just nu nian på Ölands Friskola i Färjestaden och där har även Mikaela gått. Nu läser Mikaela naturprogrammet på CIS, Calmare Internationella skola.

– Jag läser mycket språk, spanska, franska och så engelska och svenska och matematik såklart, berättar Mikaela.

– När jag är klar vill jag resa och jobba mig runt världen ett tag, sedan kanske jag läser vidare. Just nu vet jag inte vad jag vill göra när jag har läst klart.

Förra året kom syskonen tillsammans med en skolkamrat trea i Pythagoras Quest. En tävling som har cirka 10 000 deltagare och anordnas av bland andra av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

– Vi fick ett antal frågor som skulle lösas på tid och vi delade upp frågorna på oss tre och det gick jättebra, berättar Mikaela.

Mikaela och David berättar att de alltid haft lätt för sig i skolan vad det gäller matematik. Mikaela var ofta flera kapitel och ibland till och med böcker före sina klasskamrater och hjälpte lärarna på matematiklektionerna. David har hoppat över en klass just på grund av att han också är så duktig.

När David har gått ut grundskolan funderar han på att läsa teknikprogrammet.

– Jag vet inte just nu vad jag vill göra när jag är klar, men något med matematik kanske det blir.

Varken Mikaela eller David tror att de kommer jobba som matematiklärare i framtiden.

– Men visst vore det kul att få ungdomar att förstå det logiska och roliga med matematik och öka intresset för ämnet i skolan.

Ja, vi får säkert höra mycket mer av syskonen Åstrand i framtiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.