Nyheter

Marknad firar 20 med 1000 kroppkakor

Nyheter • Publicerad 15 juli 2010

NÄSBY

Det stora kroppkakekoket i Ås – visst låter det som en bok av Astrid Lindgren? Men det är det inte. Nu talar vi Verklighet med stort V och 1000 äkta kroppkakor som ska föda folket vid Näsby marknad (idag) på lördagen.

Hettan ligger som ett lik-kistelock över törstande ängar och hagar. Och vad gör man då? Jo, om man är engagerad i Näsby marknad, som för övrigt fyller 20 i år, ställer man sig i ett stekhett kök och skalar ett kvarts ton potatis, tärnar kilovis med fläsk och kokar kroppkakor i bastuvärmen.

– Men såååå farligt är det inte, skrattar Eva Andersson.

När Ölandsbladet rullar in på tunet vid vandrarhemmet i Ottenby tidigt på förmiddagen står kroppkakeångorna som hetfuktiga plymer ur köksfönstren. Inne bland ångorna står ett helt gäng damer och – tja, gör det man gör i kök när det är dags för kroppkakor.

Utanför köket, i skuggorna på gårdsplanen, badar gulvita potatisar i stora baljor.

– Hittills har vi väl skalat sisådär en 200 kilo potatis. Men vi har några baljor kvar, säger Dagny Andersson, som likt de andra damerna har bråda timmar innan marknaden kan öppna portarna för Näsby marknad i helgen.

Marknaden ja. Som bekant dräller det av marknader under sommartid på Öland. Och med risk för att trampa på många ömma tår – allt är definitivt inte guld som glimmar.

– Men vi försöker faktiskt hålla en viss kvalitet på vår marknad, säger Gunilla Boman, ordförande i Ås hembygdsförening.

– Vi tar inte emot vad eller vem som helst.

Uppfriskande ärligt och politiskt inkorrekt tycker vi om det. Kroppkakor äts det emellertid – och mängder av dem.

– Vi rullar väl ihop drygt 1 000 bullar, men de brukar ta slut.

I köket, där temperaturen nu närmar sig Ebba Gröns berömda 800 grader, slevar Ingrid Bergquist upp den första färdiga kroppkakan.

– Fin va’?

Men var det inte ett himla tjatande om damer hela tiden undrar nu läsaren med viss rätt.

Jo, för all del. Men det finns en katt bland hermelinerna. Erik Nordberg heter han och ser inte helt bortkommen ut bland de puttrande kroppkakegrytorna. Kanske har han, som är kassör i hembygdsföreningen, övat i smyg hemma i det egna köket eftersom han påstår att:

– Jag har precis rullat mina första kroppkakor.

Han har dessutom döpt sin egna alster.

– Jag kallar dem för Näsbybullar.

Men, som redan antytts här ovan, kroppkakorna är bara en detalj – även om det är en oerhört viktig sådan – i marknadsevenemanget i Näsby. Resten får ni kolla upp på egen hand.

Och ja, testa gärna en kroppkaka – eller Näsbybulle...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.