Nyheter

Märkliga turer runt familjecentral i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 1 juli 2010

På onsdagsförmiddagen kunde landstingets vänsterblock på en informell presskonferens i Färjestaden meddela att man tecknat avtal med Mörbylånga Bostads AB om att bygga en familjecentral på orten. Men i landstingsfullmäktige finns ett beslut som säger nej till sådana byggen...

I stort sett samtliga partier har någon gång under årens lopp varit inne på idén om så kallade familjecentraler i länets kommuner.

Sonia Lindell (V) hävdar att hon motionerade i ärendet redan för tio år sedan. För ett färre antal år sedan, gjorde Nina Åkesson Nylander (KD) sammaledes och för bara något år sedan gjorde allianspartierna gemensam sak i samma ärende.

– Men när vi trodde det var grönt att köra vidare, lade vänsterblocket ett förbud mot etableringar av familjecentraler, säger landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).

– Och det är ett fullmäktigebeslut (i landstinget) som, såvitt jag vet, fortfarande gäller. Det har i alla händelser inte blivit upprivet.

Att detta förbud, som vänstermajoriteten (med ett mandats övervikt) drev fram är reellt, visade sig när Mörbylånga kommuneldning hade ärendet uppe på dagordningen.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott, som var eniga om att en familjecentral i kommunen var en utmärkt idé, kollade med landstingsdirektör Alf Jönsson om det verkligen fanns ett förbud mot nybyggnationer av familjecentraler, berättar Henrik Yngesson.

– Och jodå. Det stämde, så Mörbylånga kommun som skulle varit involverad i centralen med bland annat ett öppet dagis, lade ner ärendet.

Men, som redan framgått här ovan, igår (torsdag) skev landstinget på ett avtal mellan Mörbylånga Bostads AB om att uppföra en familjecentral (i närheten av Granitvägen).

Frågan som inställer sig blir givetvis:

• Hur kan man ingå ett avtal om det inte finns ett fullmäktigebeslut?

– Det var inget förbud, hävdar Jessica Rydell (MP), politiskt ansvarig för primärvården.

– Det var snarare ett uppehåll under den värsta finanskrisen. Nu har vi familjecentraler på vårt program.

• Vilket innebär?

– Vi vill se familjecentraler i varenda kommun och har avsatt tio miljoner för ökade driftskostnader. I dess tio miljoner ingår för övrigt Färjestadens familjecentral med tre miljoner.

Samtliga kommuner i länet är inte helt med på famljecentralsvagnen. I begreppet familjecentral – en slags utökad vårdcentral – ingår också kommunala verksamheter som IFO (individ och familjeomsorg) där barn är inblandade samt öppna förskolor.

– Och alla kommuner är inte bredda att satsa på öppna förskolor, säger Jessica Rydell som dock framhåller exemplet Mörbylånga kommun.

– Ja, där har vi fått besked om att kommunen avsatt pengar för en tjänst, vilket vi givetvis är väldigt glada för.

• När står den nya familjecentralen färdig?

– Vi räknar med inflyttning under 2012.

Vad händer då med den gamla vårdcentralen, kanske någon undrar. Ja, det är i och för sig inte landstingets problem då man hyr av det kommunala bostadsbolaget. Men med tanke på den allmänna lokalbristen i Färjestaden lär det inte bli några större problem med att fylla lokalerna med lämpliga verksamheter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.