Annons
Nyheter

Många röster om Stora Rör

Nyheter • Publicerad 16 juli 2007

RÄLLA

Ett stort markområde som tidigare var privatägt i Stora Rör ägs idag av Borgholms kommun. Det gör att kommunen har större möjligheter att påverka områdets användning och utveckling. Förra onsdagen samlades ett stort antal boende i matsalen i Rälla skola för att låta sina röster höras, ställa frågor och ge råd.

Annons

– Stora Rör är en pärla, sa Lisbeth Lennartsson när hon inledde samlingen som hade lockat närmare 100 personer.

Stora Rör och Rälla står på tur att få en fördjupad översiktsplan, där Borgholms kommun tar långsiktiga beslut om hur området skall se ut framöver. Från kommunens sida är man mån om att få allmänhetens synpunkter och delaktighet i arbetet.

– Stora Rör skall förbli en pärla, men från kommunens sida är vi angelägna om att fler skall få del av den, och vi vill också bygga samman Stora Rör och Rälla.

REPARATION AV HAMNEN

Christer Pettersson är planingenjör på kommunen och han kunde ge besked om att renoverings- och förbättringsarbetet i hamnen i Stora Rör skall komma igång till hösten.

– Förhoppningsvis är det helt färdigt till nästa sommar med vågbrytare, pir och badbrygga.

En stor del av kvällen ägnades åt trafikfrågor. Många påpekade att ut- och infarten till Stora Rör är farlig och måste göras om. Andra frågade efter en gång- och cykelväg vid sidan av väg 136.

– Eftersom vi idag äger marken har vi större möjlighet att påverka såväl ut- och infartens placering och utformning som den gång- och cykelväg som måste byggas, sa Christer Pettersson.

De närvarande fick veta att trafiksäkerhetsfrågorna är prioriterade och kommer att åtgärdas allra först av det som skall göras inom området.

ÖVERRASKANDE KÖP

Annons

– Det kom som en överraskning för oss att Borgholms kommun hade köpt ett stort markområde i Stora Rör, sa Elisabeth Carlsson som är ordförande för Öfra Stora Rörs samfällighetsförening.

– Idag är Stora Rör ett starkt varumärke. Vi vill inte hindra en utveckling, men vi vill inte att man exploaterar marken för mycket. Då riskerar man ju att marken och hela området förlorar i värde, sa Elisabeth Carlsson.

Under kvällens överläggningar framkom tydligt att fastboende ölänningar och de som bor här sommartid har olika önskemål och behov av service. Skola, fritidsgård, affär och annan service är viktig för barnfamiljer. Det gör att Rälla är en naturlig del av området. Fritidsboende har andra behov och ser inte nödvändigheten av Rälla och Stora Rör som en enhet lika tydligt.

– Vi skall heller inte glömma Ekerum och den expansion som planeras av de nuvarande ägarna, sa Lisbeth Lennartsson som passade på att lansera Kurt Wrigfors till utmärkelsen Årets Ölänning.

– Han gjorde oerhört mycket för kommunen när han byggde upp Ekerum, även om han blev kritiserad just då. Nu går utvecklingen vidare på ett spännande sätt.

NÄRMARE STRANDEN

Lisbeth Lennartsson konstaterade att det är oerhört viktigt att allmänheten får tillgång till stränderna. Samtidigt konstaterade hon att kommunen nu funderar på en viss uppluckring av strandskyddet som idag innebär att ingen nybyggnation får ske inom 300 meter från stranden.

– Kanske kan 150-200 meter vara ett lämpligare avstånd.

Trafiken var som sagt en angelägen fråga denna kväll. Jan-Erik Lindegärde som är sommarboende i Ekerum sedan 1970 kommenterade de mycket varierande hastighetsbegränsningar som är sträckan Stora Rör och norrut förbi Halltorp.

– 90, 50, 70, 50, 70, 90, 70. Det är inte rimligt. Det måste också tänkas in i trafiksäkerheten, sa han.

Kvällen gjorde klart att det finns ett stort engagemang i samtalen om Stora Rör och Rälla. Det var mycket tal om pärlor som inte får förstöras och bli till grus och det lär bli fler tillfällen att dryfta viljor och önskemål från de som bor, permanent eller tillfälligt, i trakten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons