Nyheter

Många mil i plogbilen för Vägverkets entreprenör

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

På norra Öland hade Rikard och Sigge Andersson på Löttorp Åkeri HB jouren som vanligt. Sedan mer än 20 år tillbaka har de snöröjningen på norra Öland på entreprenad för Vägverket. Det har blivit många tiotusen mil i plogbilen för Rikard Andersson runt norra Öland. Och när det som i helgen snöar mycket och blåser kuling och plogbilen går dygnet runt går Jonas Fahlström och Thomas Oscarsson in och avlöser.

Längs vägen västerut mot Alvedsjöbodar är drivorna höga och kompakta, den ostliga vinden driver ut snön över vägen och där den inte stoppas av drivorna rinner den som kolsyrerök över vägbanan.

Rikard Andersson manövrerar plogen genom drivorna. Det går inte fort.

– Nej man får köra 40 km/tim ungefär för att få plogen att göra som den ska och gå så nära körbanan det går.

Plogbladet går med precision några centimeter från snökäpparna som knappt syns i snöröken.

– Jag vet att det finns områden där man tagit bort snökäpparna, säger han och ser inte glad ut. Hur ska man kunna se vägrenen då?

Det blir många mil att köra under vintern. Av de genomsnittliga 11 000 milen om året går de flesta åt på vintern. Först måste vägarna röjas från snö. Rikard Andersson startar sin runda med plogbilen när det kommit ett par centimeter snö och inom sex timmar ska vägbanan vara snö- och isfri.

– När det slutat snöa och vinden mojnat är det dags att städa, säger Rikard. Då ska busshållplater, parkeringsfickor och rastplatser plogas. Därefter ska samma vägsträckor sandas.

Vägverket tar beslut om regler för snöröjningen, men det är de lokala åkarna som får ta emot folks synpunkter på besluten. Den här vintern har det varit många synpunkter på vägverkets beslut att inte salta vissa sträckor inom länet. På Öland är det vägar norr om rondellen i Löttorp samt vägarna söder om Mörbylånga som drabbats. Vägarna, även 136:an är täckta av knagglig isbark där sandningen inte förslår.

– Folk är irriterade över att vägar inte saltas. Visst skulle det hjälpa oss om det var mer saltat, men på vägar med lite trafik är saltet verkningslöst. Biltrafiken hjälper till att pressa ner saltet i isen. På saltade vägar samlas inte snö och is i ojämnheter på samma sätt och det gör det lättare att hålla en bättre standard på vägarna, säger Rikard.

Enligt Björn Svensson på Vägverket sydost är det vägar med färre än 2000 trafikerande fordon per dygn som sandas. Han hänvisar till kontinuerliga mätningar av trafikmängden som ger ett underlag för besluten.

– Att bara salta hjälper inte om det inte finns bilar som jobbar med saltet, säger han. Men en plogad och sandad väg ska normalt hålla en vinterstandard jämförbar med en plogad och saltad som är isfri.

Över hela landet pågår i vinter ett försök med färre snökäppar längs vägarna, bland annat i Vimmerbyområdet.

– Dels är det en ekonomisk aspekt, Vägverket sparar ca 17 miljoner kronor bara på de pågående försöken. Det har också visat sig att trafiksäkerheten ökar med färre käppar, bilisterna kör försiktigare.

– Jag kan tänka mig att bilisterna upplever en försämring i och med att det inte blir samma vägledning, men det handlar inte om att ta bort dem helt.

Enligt Vägverket ska entreprenörerna själva sätta ut snökäppar där de behövs för snöröjningen. De tidigare kraven på avstånd mellan käpparna och materialet, plastade reflexförsedda, försvinner och det blir upp till entreprenörerna själva att ta hem och sätta ut markeringar.

Försöket ska utvärderas, men enligt Björn Svensson kommer det att införas på fler områden vid kommande upphandlingar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.