Annons
Nyheter

Många har inte råd att fira jul

Nyheter • Publicerad 17 december 2007

MÖRBYLÅNGA

Ju närmare julen kommer, desto tydligare märks en markant ökning av antalet föräldrar som söker försörjningsstöd hos socialtjänsten. De befintliga pengarna räcker inte till för julklappar och mat. Och barnen känner sig mer utsatta.

Annons

– Föräldrarna kontaktar oss. De är frustrerade och bekymrade över hur de ska klara julen, säger Tommy Ohlsson, chef för Mörbylånga kommuns individ- och familjeomsorgsenhet.

Han tror att ökningen beror på ändrade ersättningsregler för sjukskrivna och arbetslösa:

– Försäkringssystemet är förändrat, vissa personer har inte längre grund för sjukpenning. Det bedrivs en hetsjakt på sjukskrivna.

KONFLIKTER UPP TILL YTAN

Enligt organisationen Barnens rätt i samhället (BRIS) syns fattigdom och familjekonflikter tydligare i juletider. Inte minst bland familjer med missbruksproblem. Detta märks i de samtal som når BRIS stödtelefon.

– Samtalsämnena under jul och nyår blir svårare, det handlar mycket om missbruk, misshandel och kränkningar, säger BRIS pressekreterare Cecilia Nauclér.

Enligt Cecilia Nauclér innebär julen att barnen blir mer ensamma då de är borta från skola och vänner, samtidigt som missbrukande föräldrar dricker mer alkohol och prioriterar bort sina barn. Tommy Ohlsson märker dock ingen ökning av barn som far illa just i december.

– Anmälningar från enskilda personer och myndigheter sker löpande under hela året. Det är inget specifikt med julen utan kommer i en jämn ström. Oftast rör det missförhållanden eller vanskötsel, men alla fall är individuella, säger han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons