Annons
Nyheter

Många anmälningar om våld mot kvinnor

Nyheter • Publicerad 27 december 2007

Under januari till november anmäldes i Kalmar län 305 fall av misshandel mot kvinnor där förövaren var bekant med offret. Det visar en sammanställning som tagits fram av Kvinnofridslinjen, den nya nationella stödtelefonen för våldsutsatta kvinnor. Stödtelefonen har under de två första veckorna tagit emot över 1 000 samtal, ungefär 70 samtal per dygn.

– Tyvärr finns det inga tecken i statistiken på att våld mot kvinnor skulle vara ett samhällsproblem på väg att försvinna, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen.

Annons

I landet som helhet ökade antalet anmälda fall av våldtäkt, misshandel och grov kvinnofridskränkning med elva, sex respektive fem procent under årets första elva månader, jämfört med samma period 2006. Mellan 1996 och 2006 ökade antalet anmälningar av våld mot kvinnor i Sverige med 25 procent, samtidigt som antalet anmälda våldtäkter ökade med hela 162 procent. Flest anmälningar om misshandel mot kvinnor under 2007 gjordes i Stockholms län, med 265 anmälda fall per 100 000 invånare. Det lägsta antalet anmälda fall fanns i Kalmar län, med 142 anmälda fall per 100 000 invånare. Motsvarande siffra för hela landet är 212 fall.

– Mörkertalet är mycket stort, så skillnaderna mellan olika län beror ofta på hur väl rättsväsendet och andra delar av samhället arbetar med frågan. Ett aktivt och framgångsrikt arbete leder ofta till att fler vågar anmäla, säger Åsa Witkowski.

Kvinnofridlinjen invigdes den 4 december och fick under de två första veckorna ta emot över 1 000 samtal, eller ungefär 70 samtal per dygn. Stödtelefonen är bemannad dygnet runt av utbildad personal som ger personligt stöd och information om de lokala hjälpinsatser som finns. Kvinnofridslinjen drivs på regeringens uppdrag. Numret är 020-50 50 50, och samtalen är kostnadsfria. Den som ringer kan välja att vara anonym.

– Antalet samtal är större än förväntat, och det visar att Kvinnofridslinjen fyller ett viktigt behov, säger Åsa Witkowski.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons