Nyheter

"Man gör inte så här mot en liten Societetspark"

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2012

Gruppen ”Nej till byggnation i Societetsparken” anordnade ett protestmöte där cirka 60 personer deltog. Många var missnöjda med hur kommunen skött ärendet och ville ha ett informationsmöte.

På söndagseftermiddagen hade ett 60-tal personer kommit till trädgården på Borgholms Stadsmuseum för att delta i protestmötet som den nystartade gruppen ”Nej till byggnation i Societetsparken” anordnade.

Kiki Lundh är en av initiativtagarna till gruppen och var moderator. Hon inledde mötet med att berätta vad som har hänt och hur de kan påverka ärendet i framtiden.

– Svante Ekberg kallade oss bakåtsträvare i en insändare. Vi är inte på något vis emot nyetableringar men man gör inte så här mot en liten Societetspark. Det finns säkert en alternativ plats som det här kan byggas på istället, sa hon och fortsatte:

– Det är en miljöfråga då det blir en förfulning i parken. Dessutom är det irriterande att man inte kallar till samråd eller informerar om ärendet.

De informerade om att det fanns namnlistor att skriva under på i Stadsmuseet och att de ska upprätta en elektronisk namnlista via internet. Samtidigt uppmuntrade hon folk till att överklaga projektet om det blev aktuellt.

– Alla som är berörda får överklaga. De som bor i Restis-huset och Pappa Blå-huset är direkt berörda. Alla som är tveksamma till om ni har rätt till att överklaga, bör göra det, sa hon.

Sedan fick ett antal personer göra sin röst hörd och ställa frågor till initiativtagarna till gruppen. Bland annat deklarerade Marcel Van Luijn (M), ersättare i kommunstyrelsen, att insändaren som Eddie Forsman (M) skrev och där han var positiv till satsningen var hans egen åsikt och inte partiets.

– Vi ska ha ett gruppmöte och då ska jag protestera. Jag ska försöka övertyga mina partikamrater om att det här är fel, sa han.

Per Lublin (ÖP) tog också till orda i debatten.

– Det är fantastiskt att så många kom hit. Men det är förmodligen fler som vill se Societetsparken som den är. Namnlistor är en god idé men ni kanske bör tänka på att kräva en kommunal folkomröstning.

Hans Ingevall vädjade till beslutsfattarna.

– Det här är vår tätorts enda kvarvarande grönområde och jag vädjar till beslutsfattarna att tänka till innan de beslutar. För det här kommer att stå här under lång tid om det går igenom, sa Hans Ingevall

Andre vice ordförande i kommunstyrelsen Ilko Corkovic (S), besökte också mötet som åhörare och betonade vikten av att respektera varandras åsikter.

– Jag kom hit för att lyssna på synpunkterna. Vi måste lyssna och respektera varandras åsikter. Då kan vi hitta en lösning som alla är hyfsat nöjda med. Det gäller att värdera nyttan med projektet kontra intrånget, sa han och fortsatte:

– Det viktigaste är att våra befintliga företag känner att de konkurrerar på lika villkor. Det ska vara fair-play.

Protestgruppen var nöjda med mötet och kommer invänta beslutet i kommunstyrelsen innan de agerar ytterligare.

– Vi avvaktar till den 14 augusti och sedan får vi se hur vi går vidare med detta. Vi är inga specialister men vi vill väcka opinion, sa Kiki Lundh.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.