Annons
Nyheter

Mamma nekas fortfarande vårdnaden om 13-årig son

Nyheter • Publicerad 5 april 2006

SÖDRA ÖLAND

Kvinnan tillåts bara träffa sin 13-årige son några timmar varannan vecka, då i närvaro av kontaktperson. Förra veckan kom domen från länsrätten, efter att hon försökt få sitt barn tillbaka.

Annons

För drygt tre år sedan omhändertogs sonen med omedelbar verkan med stöd av LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Trots att kvinnan vädjade ända upp i regeringsrätten nekades hon vårdnaden eftersom hon ansågs brista i omsorgen.

”PÅHITT” HÄVDAR MAMMAN...

Kvinnan själv ansåg att det inte förelåg några missförhållanden i hennes hem eller brister i hennes förmåga att ta hand om den då tioårige sonen, lika lite som det nu finns någon grund att låta LVU-vården fortsätta. Allt negativt som sagts var (och är fortfarande) påhittat, hävdar mamman, som upplever att samarbetet med familjehemmet, där sonen är placerad, är en katastrof.

Enligt socialnämnden har dock 13-åringen funnit sig väl tillrätta i familjehemmet, även om en viss försämring inträffat under den gångna hösten. Det senare lastar dock nämnden mamman för, som de anser svartmålat familjehemmet på ett sätt så att sonen känt att han inte får trivas där.

...MEN SONEN VILL EJ TRÄFFAS

Efter att 13-åringen träffat sin mamma i februari skall han ha sagt att han inte ville träffa henne mer. En kontaktperson, som tidigare varit med vid mötena, vittnar dock om att hon inte upptäckt något konstigt eller onormalt i relationen mellan mamman och sonen, även om mamman ”snabbt kan komma till humör”. Men socialassistenten upplever att 13-åringen är rädd för sin mamma och för sitt ombud har pojken berättat att han haft svårt att sova innan han träffat mamman.

Länsrätten tillmäter ombudets uppgifter stor betydelse och drar slutsatsen att mamman är besvärande för sonen och rent av till skada för honom. Av utredningen framgår att vård enligt LVU fortfarande behövs, konstaterar domstolen och avslår kvinnans begäran om att återfå vårdnaden.

På grund av 13-åringens egen inställning och de negativa reaktioner umgänget med mamman framkallat, får hon inte heller tillåtelse att träffa sin son oftare eller utan kontaktperson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons