Nyheter

Majoritet för restaurangbygge i Societetsparken

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2012

Mycket talar för att kommunstyrelsen i Borgholm idag säger ja till att teckna avsiktsförklaring med Hanssons krog om restaurangetablering i Societetsparken.

– Jag är försiktigt positiv, säger Socialdemokraternas Ilko Corkovic och får stöd av såväl Eddie Forsman (M) som kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

I avsiktsförklaringen säg inget längre om noll kronor i arrende i utbyte mot byggnation av offentliga toaletter, ett allmänt sågat tjänstemannaförslag som ska ha sin grund i ett liknande avtal med restaurang Hamnkontoret.

Däremot sägs att ”arrendekostnaden ska vara på samma nivå som andra jämförbara verksamheter”.

– Det är väldigt viktigt att det blir justa villkor där Hanssons krog behandlas som alla andra företagare, det ska var ett rakt avtal, utan toaletter och enligt gällande taxor. Noll i arrende var att bädda för konflikt och något vi Socialdemokrater sade nej till direkt, säger llko Corkovic (S) och ger projektets belackare rätt på den punkten

Han instämmer även i kritiken gällande bristfällig information.

– Helt rätt. Vissa har känt till det här länge, själv fick jag en första information i maj månad och inte haft mycket insyn alls. Det bästa är öppna kort.

Och?

– Jag är försiktigt positiv, det är viktigt att utveckla kommunen. Samtidigt har jag stor respekt för den opinion som säger nej.

Moderatledaren Eddie Forsman ger även han ett personligt tummen upp och tror att han har många med sig.

– De flesta jag pratar med är positiva och jag tror att den stora majoriteten säger ja. Jag har sagt ja tidigare och är positiv till markupplåtelse. Personligen anser jag att detta är en möjlighet för Borgholms kommun och även om jag har respekt för andras åsikter har det blivit för mycket ”nej” i Borgholm. Det är motstånd till Ekerum, Triangeln, Societetsparken och Köpingbaden och då tröttnar de som vill investera i Borgholm och börjar titta på andra platser i andra kommuner.

Men Moderaterna tycks splittrade i restaurangfrågan?

– Vi tycker lite olika...

Hos det styrande partiet, Centern, tycks enigheten större.

– En klar majoritet är för. Min åsikt är att Borgholm behöver fler året-runt-öppna reseanledningar och jag hoppas att kommunstyrelsens positiva ställningstagande från juni månad kvarstår, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Hur ser du på kritiken mot projektet när det gäller informationen utåt och arrendeavgiften?

– Alltid lätt att vara efterklok, det hade varit bättre med ett rakt avtal från första början. Å andra sidan var det där ett första förslag.

Bristfällig information?

– Dialogen mellan företagarna och kommunens tjänstemän började i februari och länge fanns det inget att informera om. Först när en företagare sätter ner foten och bestämmer sig för att köra kan man gå in i den politiska församlingen och informera och fatta beslut.

Nästa steg i processen sker den 28 augusti då Samhällsbyggnadsnämnden har frågan om bygglov på sitt bord.

Samtliga intervjuer i artikeln gjordes innan gårdagkvällens gruppmöten i respektive partier.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.