Nyheter

M i utspel om Borgholm Energi

Nyheter • Publicerad 7 maj 2010

BORGHOLM

Moderaterna vill lyfta bort den tekniska verksamheten från Borgholm Energi.

– Tanken när Borgholm Energi tog över var att det skulle bli billigare, men det har gått åt det andra hållet i stället, säger partiets talesman Eddie Forsman.

Efter viss turbulens samt effektiviserings-önskemål genomfördes år 2003 en mindre palatsrevolution i Borgholms kommun. Den tekniska verksamheten med kost, städ, gata, park samt fastighetsförvaltning övertogs av Borgholm Energi. Ett hundratal personer fick ny arbetsgivare och såväl nämnd som förvaltning skrotades.

I flyttlasset ingick även en betydande mängd skattemedel, för att hålla igång denna nya gren i bolaget fick Borgholm Energi drygt 41 miljoner kronor av kommunen.

KAN SPARA

2009 uppgick den summan till 59, 3 miljoner kronor, stora pengar i tider då fullmäktige godkänt ännu opreciserade besparingar på 15 miljoner kronor under åren 2011-2012.

– Vi måste titta på allt och socialnämnden har under några år varit väldigt hårt granskade och nu har turen, anser vi Moderater, kommit till Borgholm Energi. Jag tror att det finns pengar att spara där, säger Moderaternas Eddie Forsman och förespråkar backning av bandet.

– Eftersom styrelsen för Borgholm Energi inte verkar vara intresserade av att konkurrensutsätta den skattefinansierade verksamheten är vårt förslag att verksamheten i steg ett återförs till Borgholms kommun och att den i steg två konkurrensutsätts. Och det så fort som möjligt.

BÄTTRE OCH BILLIGARE?

Han ger flera exempel på vad som kan skötas av privata aktörer.

– Det kan gälla städ, i kommunen finns många städbolag, det kan vara parkarbeten och det också handla om maten, det är gott om restauranger i Borgholm.

Dagens monopol-situation fördyrar, tror Eddie Forsman.

– Vi vill pröva om någon kan göra samma arbete lika bra, kanske ännu bättre, och till ett billigare pris. Det här skulle Borgholm Energi ha gjort, men så har det inte blivit.

Rent organisatoriskt ser Moderaterna inga större omdaningar.

– Nej, det här kan ligga under kommunstyrelsen och kommunledningskontoret.

JÄTTEBRA

Moderaternas motion sågas av Allians-kollegan Centern, måhända inte helt överraskande då partiet innehar styrelseordförandeuppdraget i bolaget genom Stig Bertilsson.

– Jag är väldigt förvånad över Moderaternas motion, jag ser den som ett underkännande av det egna deltagandet i beslutsfattandet kring den skattefinansierade verksamheten. Det finns ju inga reservationer från Moderaterna när det gäller bolagets budget, ägardirektiv eller bolagsordning, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och karaktäriserar (M)-utspelet som valorienterat.

– Jag tror att det är valtaktik, som jag har svårt att förstå vitsen med.

Centern som småföretagarparti borde välkomna konkurrensutsättning.

– Jo, och partiet har sagt att Borgholm bör pröva privata alternativ, mer på entreprenad, till exempel städning av skolor.

Vilket inte blivit av.

– Nej, men samtidigt är deras verksamhet jättebra och de har också gjort stora besparingar, som i vaktmästarorganisationen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.