M: Centern är inte trovärdiga
BORGHOLM
– Det går inte att driva långsiktig politik med fingret i luften hela tiden, det är inte trovärdigt.
Moderaterna i Borgholm tar strid med centern i skolfrågan.
Efter en tid av ovisshet runt moderaternas syn på framtidens skolpolitik lättar moderatledaren Eddie Forsman nu på förlåten – genom frontalattack mot centern:
– Skolan har en dyr verksamhet med ifrågasatt kvalitet och kraftigt vikande elevunderlag, kostymen är för stor och det tycks de flesta vara överens om.
– Och i det första varvet var centern inne på att göra det skolförvaltningen föreslog och föreslår: stäng småskolorna. Påbudet var att det skulle tas hårdare tag än det förslag utbildningsnämnden sa nej till förra sommaren, det förslaget ansågs som för lamt.
– Nu, efter protester från den östra sidan, ska centern plötsligt rädda småskolorna. Man svänger 180 grader och har fingret i luften. Det går inte att driva långsiktig politik med fingret i luften hela tiden, det är inte trovärdigt, dundrar den lokala moderatledaren och svävar inte på målet när det gäller den egna politiken.
SMÅSKOLOR STÄNGS
– Moderaterna i utbildningsnämnden följer utbildningsförvaltningens linje och tar ansvar för helheten.
– I dag har vår lilla kommun tio skolor, vi och utbildningsförvaltningen vill behålla fem skolor: Åkerbo, Köping, Slottsskolan, Viktoria och Rälla. Den linjen har vi moderater hållit hela tiden.
– Jag förstår och har respekt för att berörda protesterar, men ska vi överhuvudtaget ha en skolverksamhet med kvalitet framöver måste vi göra strukturella förändringar som räcker ett antal år.
– Lyssna på tjänstemännen, de kan det här bäst och det är inget som görs på jäkelskap, så här ser det ut och så här måste vi göra, argumenterar Eddie Forsman och är bekymrad över den kommunala ekonomin i sin helhet där utbildningsförvaltningen troligen kan spara än mer än de två miljoner kronor de är ålagda att göra under ett antal år framöver.
STORA BEKYMMER
– I dag har Borgholms kommun inte pengar för driften utan säljer ut egendom. Vi har stora bekymmer och i budget 2008 finns ett budgeterat överskott på 1,7 miljoner kronor. Det är ingenting och strider mot alla ekonomiska mål fullmäktige satt upp.
– Att då säga, som kommunalrådet gör, att kostnaderna för skolorna kvarstår oavsett om de är kvar eller inte förvånar. De ska säljas ut.
Utbildningsnämndens kostym är för stor och socialnämnden begär i regel mer och mer pengar eftersom verksamheten växer. Hur lösa ekvationen?
– Socialnämnden har ett budgettillskott på åtta miljoner kronor i år och närmar sig kanske den budget man ska. Samtidigt är socialnämndens budget väldigt känslig, det händer alltid någonting. Kommer nya pålagor, som att att psykratibiten läggs på kommunerna eller att en familj med stora behov flyttar in, då blir det genast stora hål i budgeten. Det är det jag menar, vi politiker måste ta ansvar för helheten och säkra verksamheten. Då kan man inte ha fingret i luften hela tiden.