Nyheter

Lyxkryssardrama i Grönhögen

Nyheter • Publicerad 6 juli 2012

GRÖNHÖGEN

Lyxkryssaren tvingades söka nödhamn i Grönhögen. Med räddningsbåt och ambulanstransport kördes en medvetslös kvinna i 91-års ålder till länssjukhuset.

Som ett bisarrt avsnitt av Gevalia-reklamen ”om du får oväntat besök”. Det var verkligheten när Holland America Lines väldiga lyxkryssare för 3 000 personer under torsdag förmiddag. Hastigt och mindre lustigt tvingades lyxkryssaren som lämnat Danmark och var på väg förbi Ölands östkust lägga till bara 200 meter utanför Grönhögens kust. Detta sedan en 91-årig spansk kvinna hastigt sjuknat in och blivit medvetslös.

– Det är oklart vad det berodde på och hur pass sjuk hon var, men i ett sådant här fall är det ju viktigt att allting går smärtfritt till, förklarar Åke Johansson, hamnkapten i Grönhögen. I kampen mot klockan satte lyxkryssaren iland 91-åringen med hjälp av en räddningsbåt varpå ambulansen tog vid i land för att för in kvinnan till länssjukhuset Kalmar. En insats som gick snabbt och utan komplikationer enligt Åke Johansson. Det är dock oklart hur kvinnan nu mår.

Hade insatsen kunnat genomföras smidigare om det funnits en helikopterplatta i Grönhögen?

– Nä, inte just i det här fallet. I hennes läge, när hon var medvetslös, så skulle hon helst inte förflyttas med en skakig helikoptertransport.

– Däremot hade det varit perfekt med en helikopterplatta för patienter som drabbats av hjärtinfarkt och stroke. Det är ett alternativ som Räddningstjänsten också gärna vill se härnere.

GRÖNHÖGEN PÅ FÖTTER

I stort sett hela Grönhögen var på fötter när händelsen inträffade under förmiddagen. Den väldiga kryssaren är 70 meter hög och rymmer 3 000 personer.

– Det är väl den största båt som lagt till så nära hamnen här i Grönhögen, att den kunde ligga så nära är ju fascinerande. Samtidigt som det förstås var ett allvarligt skarp läge det här, säger Bo Rodensjö som var på plats. Och något större svängrum handlade det heller inte om. Elva meter djupt lär det vara på platsen där kryssaren stannade till och dess skrov ska enligt uppgift sträcka sig åtta meter ner under vattnet.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.