Annons
Nyheter

Lysande med ljusterapi

Nyheter • Publicerad 3 december 2006

En grupp kvinnor har träffats i Relaxrummet på Kallbadhuset i Borgholm tio dagar under två novemberveckor. Höstmörkret påverkar oss alla och en del av oss får en mörkerdepression. Då kan ljusterapi hjälpa.

Ljusterapi kan hjälpa mot årstidsbunden mörkerdepression, som drabbar en del av oss här i Norden när solljuset avtar.

Annons

Initiativtagare till träffarna är Eva-Mia Seger, som är legitimerad sjukgymnast och psykoterapeut.

– Man sitter i ett ljusrum en timme varje morgon under två veckor. Ljuset i rummet är som dagsljus och bländar inte, berättar Eva-Mia.

Belysningen som används i ljusrummet är 50 000 lux, två stora lampor av medicinsk-teknisk utrustning. Ljuset kan jämföra med belysningen hemma som brukar vara cirka 300 lux.

– All farlig UV-strålning är borta från ljuset, säger Eva-Mia.

Studier i bland annat Canada och Finland visar att många människor blir mer eller mindre deprimerade under vinterhalvåret och behöver då mer ljus.

Genom ljusterapi lurar man tallkottskörteln och får den att tro att det är vår.

– Man får bättre balans i tillvaron, många har svårt att sova under vintern och med hjälp av ljusterapi blir sömnen regelbunden, man blir piggare och mår bättre, säger Eva-Mia.

Damerna i gruppen i Borgholm är alla här för andra året i rad och de känner verkligen att de mår bra att gå i ljusterapi.

– Månaderna november och februari är urtrist. Jag märker ingen skillnad den första veckan, men andra veckan mår jag mycket bättre och sover bättre, berättar Ingvor.

Monica går på ljusterapi för tredje året i rad:

Annons

– Jag tycker att mörkret är jättejobbigt. Jag sover redan bättre, jag märker stor skillnad.

Stämningen och effekten förstärks av atmosfären i Kallbadhuset. Vågornas kluckande hörs under golvet och hela huset i sig är så gemytligt. De sitter och samtalar lågmält, läser tidningar och böcker om vackra resemål på jorden eller böcker av Gunilla Dahlgren, Mark Levengood och Unni Lindell.

– Det var en dam som hade med sig DN de första dagarna, men tredje dagen var inte tidningen med längre, berättar Eva-Mia.

Att damerna har valt att återkomma i år igen, tycker de talar för sig självt.

– Man skulle kunna köpa egna lampor, men man tar sig aldrig tid att sitta ned en timme i ljuset när man är hemma, säger Berit.

Det är inte bara lamporna som är viktiga, samvaron och atmosfären gör också sitt till.

Eva-Mia har även haft en två veckors ljusterapi på Hälsans hus i Löttorp nu i november och där fanns det även en man med. Så ljusterapi är något för alla som känner att de behöver mer ljus i tillvaron.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons