Nyheter

Lyckad älgjakt kan sluta i rätten

Nyheter • Publicerad 13 november 2009

ÖLAND

På bilden syns den nöjde skytten med sitt byte, en stor tiotaggare fälld på mellersta Öland.

Problemet?

– Mannens vapen beslagtogs av polisen för ett antal år sedan, han får inte jaga alls, berättar polisman Bo Johansson och rubricerar händelsen som olaga vapeninnehav.

Klart lyckad jakt ska dokumenteras och spridas ut, på nät-bilden syns en samling glada jägare runt det nedlagda bytet - på marken ligger, enligt bildtexten, den ”vackra tiotaggaren”.

I dag, knappt en vecka efter den lyckade älgjaktspremiären på Öland, är bilden hett stoff i jägarkretsar och ett fall för polisen. Jakt-trofén kan få bitter eftersmak och resultera i fängelsestraff.

– En anmälan finns, från en anonym person. Rubriceringen är olaga vapeninnehav, berättar polisman Bo Johansson.

Den person som påstås vara skytten och som till en början även namngavs har inte rätt att jaga. Detta då hans vapen är beslagtagna efter flera fällande domar gällande bland annat rattfylleri, misshandel, olaga hot, bestickning, våldsamt motstånd med mera med mera.

– När bilden kom ut på nätet, innan det uppmärksammades och anmäldes, angavs han som skytt. Men i dag är bildtexten ändrad, där står nu att en nära anhörig till honom är den ”nöjde skytten”, konstaterar polisman Bo Johansson.

Efter att ha pratat med vittnen är polisen tveksam till att den nära anhörige var den som höll i bössan när älgen fälldes.

– Såväl fotografen som andra på fotot samt de som kom dit för att ta prover på älgen i älgforskningsprojektet är av uppfattningen att den misstänkte är skytten. Den nära anhörige ska också ha sagt att ”Jag lät Kalle skjuta”.

Den misstänkte skytten samt den nära anhörige ska ha blivit hotade på grund av nätpubliceringen.

– Det finns de som har åsikter om mannen och det ska ha kommit hotfulla sms, vilket också påstås vara förklaringen till att bildtexten ändrats.

Utredningen är ännu i sin linda.

– Jag ska nysta vidare i detta, fast egentligen är det bara den misstänkte och den nära anhörige som vet vad som hände där ute.

Även den anhöriges roll ska granskas.

– Han löper stor risk att misstänkas även han, man får inte låna ut vapen till någon som inte har rätt att jaga. Och den här killen får inte jaga alls, det han får göra är att delta utan vapen.

Eventuell straffpåföljd?

– Det kan bli fängelse i båda fallen, för skytten och för den som lånat ut vapnet.

Fotnot:Kalle är ett fingerat namn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.