Annons
Nyheter

Lurad hembygdsförening röstade bort polisanmälan

Nyheter • Publicerad 14 mars 2007

ÖLAND

Polisanmäla eller inte polisanmäla. Den förskingringsdrabbade hembygdsföreningen valde att rösta om saken.– Brott och brottsmisstankar är inget man kan votera om vid styrelsebord. Fullständigt förkastligt, rasar polisintendent Sven-Erik Karlsson.

Annons

Kassören blåste hembygdsföreningen på 305 000 kronor, pengar som efter avslöjandet betalades tillbaka. Styrelsen valde initialt att mörklägga händelsen, för att under årsmötet och efter fler kritiska frågor rösta om kassören skulle polisanmälas.

– Medlemmarna fick två alternativ att rösta på. Alternativ ett var att ”styrelsen sitter kvar och ingen polisanmälan” medan tvåan var ”styrelsen avgår och polisanmälan”, berättar en styrelsemedlem för Ölandsbladet.

Med röstsiffrorna 41–8 sa medlemmarna nej till polisanmälan och ja till fortsatt förtroende för styrelsen.

– Jag tycker det var dumt ha slå ihop det sådär, styrelsen hade väl inte gjort något fel. Och ska man rösta om polisanmälan? undrar Ölandsbladets källa.

Polisintendent Sven-Erik Karlsson kan svaret och dömer ut hembygdsföreningens agerande.

– Ur rättsmedvetandesynpunkt är det ett fullständigt förkastligt förfarande och inget polisen kan acceptera, säger han och underkänner rättskipning vid styrelsebord.

Trots att föreningen valde att inte polisanmäla förskingringen, som i princip dränerade kassan och hotade framtida satsningar, kan ärendet ändå bli polissak.

MICHAEL STÅHL

LÄS MER: En längre artikel återfinns i torsdagens papperstidning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons