Annons
Nyheter

Lunch till ensamma pensionärer

Nyheter • Publicerad 1 februari 2013

FÄRJESTADEN

Från och med nästa fredag erbjuder Äppelvägen 8 lunch till pensionärer som inte bor på boendet men vill ha sällskap under måltiden.

Annons

– Tanken är inte bara att de ska äta mat, utan att de ska få en social kontakt, säger Christina Davoust Wennberg, enhetschef på Äppelvägen 8.

I Degerhamn och på Lindero i Mörbylånga finns redan möjligheten för pensionärer som inte vill sitta med sin lunchtallrik i ensamhet.

– Vi har haft samma tankar sedan vi byggde Äppelvägen, men då visste vi inte hur vi skulle lösa det praktiskt. Nu kom ett beslut från våra politiker och då har vi ordnat det, säger Christina Davoust Wennberg.

– Det stämmer att vi har haft önskemål sedan långt tillbaka. Nu kom det ett medborgarförslag och det gjorde att vi satte fart, säger Eva Folkesdotter Paradis (M), ordförande i kommunens vård- och omsorgsutskott.

ÄTER INTE ENSAM

De båda kvinnorna ser vikten av att pensionärer får möjlighet att äta tillsammans med någon annan.

– Gemenskap gör att man äter bättre. Forskning visar att särskilt äldre kvinnor i större utsträckning blir undernärda. Kvinnorna lever ofta längre än sina män och då har de inte någon att laga mat till. De äter sämre och med undernäring kommer andra sjukdomar, säger Eva Folkesdotter Paradis.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons