Lugnare sommar med nytt polisprojekt
BORGHOLM
Förra årets midsommar var en av Ölands hittills värsta. Bara i Köpingsvik anmäldes 150 brott och i stort sett alla var alkoholrelaterade. För att detta inte ska upprepas har Borgholms kommun och polisen i Kalmar län gått samman i projektet ”Ett tryggt och brottsfritt Öland sommaren 2008”.
Av de 150 brottsanmälningarna i Köpingsvik var 50 stycken misshandelsbrott. Sammanlagt kostade brotten nio miljoner kronor i skattepengar.
– De pengarna skulle vi kunnat använda bättre, säger Leif Larsson, poliskommissarie och ansvarig för brottsförebyggande verksamhet inom polisen i Kalmar län.
BÄTTRE BEVAKNING
Projektidén kom i höstas, då Borgholms kommunalråd Lisbet Lennartsson kritiserade polisen för hur de skött sig på Öland under sommaren 2007.
– Nu vill vi påverka problembilden och få en bättre polisbevakning. Vi har fördjupat arbetet och sett vad brotten beror på. Om vi vet var och när de sker kan vi förebygga bättre. Det kan handla om åtgärder som utomhusbelysning, låsa cyklar eller tömma bilar, säger Leif Larsson.
RESTAURANG OCH CAMPING
Den öländska brottsligheten ökar kraftigt under juni och juli, samtidigt som den öländska befolkningen ökar tio gånger under en vanlig semesterdag. Anledningen till att det nya projektet riktar sig mot Borgholm är att 75-77 procent av polisanmälningarna på Öland sker i Borgholms kommun. Majoriteten av brotten sker på restauranger, och till viss del på campingar. Mycket av projektets förarbete har varit konkret riktat mot restauranger. Att utbilda serveringspersonalen i ansvarsfull alkoholservering och informera krögarna om hur de kan använda lagstiftningen för att inte servera gäster som blivit för onyktra.
ABSOLUT MINIMUM
Under midsommarhelgen kommer 50 poliser att finnas runt hela ön.
– Det kan låta som mycket men det är egentligen ett absolut minimum. För att kunna hålla ordning och reda måste man kunna frihetsberöva berusade människor och det är svårt med så få poliser, säger Leif Larsson.
Förutom midsommar kommer polisen att förstärka sina resurser under en tvåveckorsperiod, då tio poliser befinner sig på Öland. Övrig tid arbetar mellan två och fyra personer, jämfört med åtta poliser under annan tid på året.
– Det finns ingen möjlighet att ha totala resurser. Det är bara så att poliser också har semester, säger Leif Larsson.
MALIN MARKLUND