Annons
Nyheter

Lublin vägrar svara om partistödet

Nyheter • Publicerad 10 februari 2012

BORGHOLM

Ölandspartiets Per Lublin vägrar redovisa hur han använt partistödet.

Annons

– Det är en partiangelägenhet.

Att Bodil Rosengren och Thomas Walhqvist uteslutet ser han som beklagligt men oundvikligt.

– Det finns utrymme för diskussioner i vårt parti och jag tål kritik, visst gör jag det, men det är inte lätt att jobba i ett parti om en person hotar med att avgå så fort det inte blir som hon vill. Så har det varit mer eller mindre regelbundet och gränsen gick när det skulle börjas ruckas på valmanifestet. Då gick det inte längre, säger Per Lublin och lägger skulden på de uteslutna.

SKÄRPNING

– Vi hade partimöte förra fredagen och där gav vi dem (läs Wahlqvist/Rosengren) chansen, de fick chansen att skärpa till sig. I stället kallades vi för fascister, nazister och stalinister, det var inte alls kul och flera av oss sa efteråt ”aldrig mer ett sådant möte”.

Lublin avfärdar kritiken om munkavle på andra partimedlemmar och vill inte kommentera påståenden om att han styr partiet på ett diktatoriskt sätt utan möjlighet till insyn för andra.

INTERNT

– Det finns olika beskyllningar och dem tänker jag inte kommentera, förutom att det är rent nonsens.

Hur har du använt partistödet?

– Det sköter vi internt. Nu gör vi nystart och vänder blad och mycket kommer att skärpas upp när det gäller formalia. Pengarna finns på banken.

Annons

Vore det inte bra för partiet att öppet redovisa vad partistödet gått till nu när frågan lyfts?

– Det har jag ingen anledning att redovisa för massmedia.

Men för dina väljare?

– I så fall kan man som väljare komma till våra möten och fråga, då ska de få svar. Fast jag kan lugna alla med att ingenting har använts till annat än vad det ska användas till.

Och vad har de använts till?

– Det är en partiangelägenhet.

Kommunallagen innehåller inga bestämmelser om det kommunala partistödets användning. En sedan länge hävdad princip har varit att det inte skall förekomma någon offentlig kontroll av hur partistödet används.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons