LRF erbjuder stöd till mjölkbönderna
Ökade foderpriser och sänkt mjölkpris resulterar i att många mjölkbönder har det kämpigt. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har gjort flera åtgärder för att stötta sina medlemmar.
LRF har tagit fram flera stödåtgärder för att stötta mjölkbönderna. De har det kämpigt efter sänkningarna på mjölkpriset och de kraftigt ökade foderpriserna.
I ett samarbete mellan LRF och LRF Konsult har ett rådgivningspaket tagits fram, där erbjuds bönderna rabatterat pris på framtdissamtal och hjälp med att göra en likviditetsbudget.
Det förs även en dialog med Landsbygdsdepartementet och Jordbruksverket om att årets gårdsstöd ska betalas ut tidigare.
Det har också tagits initiativ till ett möte med de olika parterna inom mjölkbranschen. De ska diskutera hur de gemensamt kan försöka komma fram till åtgärder som kan underlätta situationen för mjölkbönderna och skapa långsiktig lönsamhet samt tillväxt i den svenska mjölkproduktionen.
Mjölkbönderna har sitt stålbad. Det är kämpigt och många har satsat stora pengar på nya investeringar. Särskillt när man vet att det kommer vara ytterligare en tid, säger Lars-Ove Johansson, Ordförande i LRF Sydost
Det är inte bara ekonomiskt tufft för dem.
Det är jättetufft ekonomiskt men också psykiskt påfrestande. När man kanske måste börja sortera bland sina fakturor, säger han.
LRF Sydost håller kontakten med bankerna, stöttar med rådgivning och stöd. Bland annat kan man få stöd genom Bondekompis, hos Djuromsorgsgruppen och Företagsteamet.
Bondekompis är en stödgrupp där man kan ringa anonymt och prata av sig med medmänniskor som också är bönder. Till djuromsorgsgruppen kan man ringa om det är jobbigt att klara av djuromsorgen eller få företagstöd av företagsteamet, säger han.
Han tycker det är viktigt att konsumenterna stöttar den svenska mjölkproduktionen och det öppna landskapet. Det handlar inte bara om konsumtionsmjölken.
Det finns många produkter som mjölken används till, bland annat mjölkpulver och youghurt. Efterfrågan ökar om konsumenterna köper svenska produkter och det är även bra att fråga efter svenskt när man går på restaurang, säger han.
Det är även viktigt att de svenska bönderna inte får fler konkurrens nackdelar jämfört med grannländerna.
Vi har höga djurskyddsregler och det vill vi ha. Men det får inte bli en nackdel i konkurrensen med andra länder.
Han ser ändå ljust på framtiden.
Som alla andra nedgångar finns det uppgångar. Jag hoppas vi kan hitta något positivt i det här som vi kan ta lärdom av inför nästa lågkonjunktur. Mjölkproduktionen har en framtid. Vad vore Öland utan alla sina mjölkbönder? Jag hoppas att det vänder snart, säger han.
ALEXANDER JENSEN