Nyheter

Lökenäsvägen blir regeringsfråga

Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

LÖKENÄS

Nu är det regeringens tur att ta sig an Lökenäsvägen.

Mörbylånga kommun har överklagat länsstyrelsens beslut, som hävdade att detaljplanen inte var lagligt grundad.

Kommunens nya detaljplan, som innebär att kommunen tar över huvudmannaskapet för vägen, föll inte i god jord hos länsstyrelsen. Myndigheten menade att planen inte är upprättad enligt plan- och bygglagens regler, bland annat eftersom ingen ny bebyggelse finns med i planen.

– Vi hävdar att man visst kan planlägga en väg på det sättet vi gjort. Enligt plan- och bygglagen behöver inte en bebyggelse vara hus utan det kan vara andra ändamål, säger kommunens stadsarkitekt Marie-Christine Svensson.

INTE BOKSTAVLIGT

I yttrandet till regeringen har kommunen bland annat hänvisat till att regeringsrätten i tidigare beslut har framhållit att plan- och bygglagens bestämmelser är allmänt hållna för att ge myndigheten ett förhållandevis stort utrymme för bedömning.

– Man behöver inte tolka att det bokstavligt handlar om bebyggelse utan det kan handla om en reglering, till exempel av huvudmannaskapet, säger Marie-Christine Svensson.

Enligt henne menar regeringsrätten att en detaljplan även kan ändras på grund av allmänhetens intresse, motstående intressen eller om ärendet berör många personer.

– Det ska bli intressant att få det här prövat av en högre instans, säger stadsarkitekten.

• Vad tror du om era chanser?

– Jag tror de är goda, men man vet aldrig med juridiken. Vi har gjort bedömningen att det här är ett lämpligt sätt att ordna upp förhållandena i Lökenäs, med de intressen som finns.

Hon tycker också att kommunen lyckades nå långt i planarbetet och samförståndet med de boende.

– Av det motstånd som fanns från början så var det många som ändrade uppfattning och tyckte att planen var okej. Men vi lyckades inte nå alla, en handfull överklagade.

Hon tror att det kan dröja upp till ett år innan regeringen tar ställning i frågan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.