Annons
Nyheter

Lokala talanger tar över krogen

Nyheter • Publicerad 13 maj 2009

Båda har redan vunnit pris för sina kockfärdigheter.

Nu tar 19-årige Ragnar Martinsson och 20-åriga Johanna Arnoldsson över krogen hemma i byn – Stenhusa Bod.

Annons

– Vi gör det här för att skaffa mer erfarenhet, säger Ragnar Martinsson, som är född och uppväxt i Stenåsa.

I fjol fick Ragnar Martinsson ta emot Ölands Krögarförenings stipendium. Klasskamraten och flickvännen Johanna Arnoldsson, ursprungligen från Karlskrona, vann härom året Ölands Skördefest kocktävling på Strand Hotell i Borgholm.

De ekonomiska musklerna är begränsade, men de bägge unga kockarna investerar hårt arbete och en enorm passion för matlagning i projektet.

På fredag är det smygpremiär. Under säsongen kommer krogen att servera lunch fem dagar i veckan, samt middag tre kvällar.

– Kvällarna blir lite mer matlagning, säger Ragnar Martinsson.

– Vi hoppas kunna nå turister. Vi har ju till exempel närheten till campingen, utvecklar Johanna Arnoldsson.

Fågelskådarna är traditionellt en viktig målgrupp för Stenhusa Bod.

– Det ska gå fort och det ska vara mycket, ler Johanna Arnoldsson som lärt sig fågelskådarnas matvanor.

Som lokala entreprenörer tänker de också satsa på lokala produkter. Bland annat köps lammkött från Runsten, fisk från Fiskaffären i Färjestaden och grönsaker hämtas i mångt och mycket hemifrån familjen Martinssons ekologiska odling.

– Vi vill få in en lokal känsla. Det blir också roligare att jobba så, tycker Ragnar Martinsson.

Annons

Förutom paret själva så har en tredje klasskamrat från Ölands kockgymnasium anställts i köket, samt två stycken flickor från Stenåsa som kommer att arbeta med serveringen.

Förhoppningsvis får krogen utskänkningstillstånd klart till kristi himmelsfärdshelgen.

– Det blir Johanna som får stå för det. Jag har inte fyllt 20, säger Ragnar Martinsson, närmast förläget.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons