Annons
Nyheter

Lokala hantverkare ratas?

Nyheter • Publicerad 30 mars 2007

BORGHOLM

Ratas de lokala hantverkarna i Borgholm av kommunen?

Annons

– Det går inte schyst till. Utifrån sett känns det som en gammal kultur där man håller varandra om ryggen, kritiserar glasmästaren och moderatpolitikern Peter Bengtsson.

Privat har hantverkare Peter Bengtsson under många år klagat på kommunens inköpspolicy. Samtalen med politiker och tjänstemän har varit många och långa, men inget har förändrats.

– Vi lokala hantverkare får helt enkelt aldrig frågan, vi får inte räkna på jobben. Det här gäller elektriker, rörmokare, ja alla. Under mina åtta år som glasmästare här i Borgholm har jag aldrig blivit tillfrågad av kommunen om glasjobb. Under flera år har jag ställt frågan varför det är så här utan att få ett riktigt svar, säger Peter Bengtsson till Ölandsbladet.

ÅTERREMISS

Den påstådda sidsteppningen fick Peter Bengtsson att göra entré på den politiska arenan och endast efter ett halvår i fullmäktige-kostymen kom frågan han väntat på: ”Revidering av inköpspolicyn”. Detta som ärende nummer två under måndagens fullmäktigesammanträde i Folkets Hus. Det förslag fullmäktige hade att ta ställning innehöll dock inget av det glasmästare Bengtsson efterlyste. Reaktionen uteblev inte.

– Jag yrkar på återremiss för en rejäl genomgång av inköpspolicyn, avslutade Peter Bengtsson sitt rykande inlägg från talarstolen för att få fullmäktige, efter viss debatt, med sig.

INGET SVAR

Dagen efter är ”Perssons Glas Efterträdare” nöjd.

– Det gick bra för oss hantverkare, sedan får vi väl se var det landar. Nu var man tvungen att lyssna.

Frågan han ställer fick dock inget svar från vare sig kommunalrådet Lisbeth Lennartsson eller Stig Bertilsson, ordförande för Borgholm Energi.

Annons

– Min känsla utifrån sett är att det handlar om en gammal kultur där man håller varandra om ryggen. Som jag något raljant påpekade i fullmäktige, för att ”komma in” måste jag åka runt med blommor, choklad och vin, funderar glasmästaren.

”INTE REKO”

Bengtssons motmedicin:

– Att Borgholm gör som alla andra kommuner, tar in anbud på hantverkartjänster. Låt oss få räkna på material- och timkostnader. Det får inte gå till som det gör idag. Överhuvudtaget är det märkligt att man håller fast vid något som inte är schyst, det är inte reko. Även i Borgholm måste saker och ting gå schyst till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons