Annons
Nyheter

Lokal uppslutning kring Barnens dag

Nyheter • Publicerad 1 juni 2011

MÖLLSTORP

På lördag är det dags. När Barnens dag firar 110-årsjubileum så görs det på Öland, i samarbete med ett 30-tal lokala föreningar och organisationer.

Annons

– Vi har längtat så ska du tro, säger projektledaren Jan Jönsson.

Barnens dag etablerades i Stockholm 1901 och har även funnits i Göteborg. Sedan många år firas dagen i Skåne, men nu är det dags att bryta ny mark. Under lördag och söndag är Ölands djurpark platsen för aktiviteterna.

– Vi har haft i uppdrag att hitta något bra ställe i Kalmar-området, och planerat det här i två år. Sedan upptäckte vi, varför ska vi gå över ån efter vatten? När vi har en djurpark som är så framåt på Öland, och så kan vi komplettera det med att bjuda in föreningslivet, säger Jan Jönsson.

LEKAR OCH TÄVLINGAR

Barnens dag är alltså egentligen två dagar, då lokala föreningar och organisationer ställer upp och arrangerar olika aktiviteter.

– Det blir lekar och tävlingar och alla har någon fysisk aktivitet. Vi vill att barnen ska röra på sig väldigt mycket. Vi tror att barn och vuxna kommer att upptäcka föreningar som de inte har tänkt på tidigare.

Som dragplåster under lördagen kommer artisten Mojje att uppträda. Och under helgen avgörs talangjakten Julias stjärnskott, där artister som Måns Zelmerlöv, Erik Saade och Molly Sandén tidigare har stått som vinnare.

Under söndagen finns det möjlighet att möta gigantosauren från tv-serien och spelet Ben Ten.

DOLDA HANDIKAPP

När det begav sig i början av 1900-talet var det väl besuttna grosshandlare och direktörer som stod bakom Barnens dag och syftet var då att få ihop pengar till att fattiga barn skulle få möjlighet att åka på kollo.

Annons

Idag går större delen av intäkterna till barn med dolda handikapp, till exempel autism. I slutet av varje år beslutar Barnens dags styrelse var pengarna ska gå, och överskottet från arrangemanget på Öland kommer att gå till en förening eller organisation i närområdet.

Tanken är att Barnens dag ska arrangeras i Kalmar-Öland-området under tre år. De föreningar som under den tiden visar sig vakna och alerta kan bli starten till en ny styrelse, så att arrangemanget blir permanent här.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons