Annons
Nyheter

Lök i massor under jul

Nyheter • Publicerad 22 december 2006

Under julhelgen äter ölänningen lök i mängder.– Normalt sett säljer vi 25-30 ton lök i veckan. Men såhär strax före jul så är vi uppe i över 70 ton, berättar Sven-Åke Nilsson, odlingsansvarig vid Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter i Färjestaden.

I förra veckan gick forskare ut och berättade om lökens gynnsamma betydelse mot cancerformer, vilket fick stort massmedialt genomslag.

Annons

Vid Trädgårdsprodukter i Färjestaden har man emellertid inte märkt av någon ökad försäljning av lök tack vare det. Försäljningssiffrorna under julveckorna är höga nog som de är.

Och då är ändå bara företagets lager av lök halvfulla jämfört med normala skördeår. Årets säsong var tuff för lökodlare. Det torra klimatet satte sina spår.

– Löken blev mindre än vanligt, beskriver Sven-Åke Nilsson.

Lite mindre lökar, men också lite bättre i kvalitet, enligt odlarna.

– Löken fick inte förutsättningar att växa sig så stora, men i gengäld så är de mindre stressade. De har fått en lugnare och harmoniskare utveckling och är på så sätt bättre i kvalitet, analyserar Sven-Åke Nilsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons