Annons
Nyheter

LO strider för sommarjobbarna

Nyheter • Publicerad 13 juli 2007

ÖLAND

Har du problem med lönen, avtal eller känner du dig kränkt på jobbet? LO sydost är ute på turné i regionen och i veckan besökte de Öland för att sprida information om ungdomarnas rättigheter.

Annons

– Det här är viktigt eftersom det handlar om barn och ungdomar, säger Sandra Nilsson, ungdomshandläggare LO sydost.

Under de närmaste veckorna har LO sydost kampanjen, Facket i sommarland där de ska hjälpa och informera sommararbetande ungdomar, som de kallar ”andraklassens arbetstagare”, om deras rättigheter. Och de har besökt ön i nästan 30 år.

”SOLSKENSAVTAL”

– Öland är högprioriterat eftersom många ungdomar kommer hit på sommaren och det ser fortfarande inte bra ut. Det finns mindre arbetsplatser och främst säsongsarbetsplatser här utan kollektivavtal, säger Sandra Nilsson och berättar även om ”solskensavtalen” som är ett problem, då ungdomarna får gå hem om det är dåligt väder.

– Besvikelsen är ganska stor här bland ungdomarna på grund av den regniga sommaren, då de inte fått jobba på grund av de här avtalen. Jag kan känna att det står och stampar lite på Öland, det är samma problem varje år.

Sandra och hennes kollegor från LO träffade hundratals ungdomar under turnén på Öland. Och de hade många frågor. På tisdagen besökte man arbetsplatser på norra Öland och på onsdagen mellersta delen för att lämna foldrar med ett telefonnummer till jourtelefonen och information om rättigheterna.

– Många säger att allt är bra när vi är där, men ringer senare, berättar Sandra.

EJ ALLTID POPULÄRA

Och att de besöker arbetsplatser är inte alltid så populärt hos arbetsgivaren.

– Ibland blir vi utslängda, men det är sällan. I år fick vi inte prata med ungdomarna och lämna foldrar på en av arbetsplatserna. Det kändes att det inte var så bra där. Det var även någon som var tvungen att stämpla ut för att gå på toaletten och det är inte tillåtet, eftersom man känner sig pressad av det. Sedan har en förälder ringt och reagerat på att hennes dotter gått på ett solskensavtal och arbetade två veckor innan midsommar men nu har hon inte fått jobba sedan dess. Och hon står med på schemat, berättar Sandra.

Annons

Till jourtelefonen kan ungdomarna ringa om de vill ha hjälp med problem de har på sin arbetsplats. Problemen gälller allt från utbliven lön, semestersättning, arbetstider, arbetsmiljön och kränkningar. Och på sommaröland är det främst restauranger som ”missköter” sig.

DÅLIG KOLL PÅ LAGEN

– Det finns de som har kollektivavtal, men som inte följer dem. Mycket handlar om okunskap, att man inte har koll på arbetsrätten. Det här i kombination med att ungdomarna inte vet sina rättigheter är inte bra. Men det är klart att det finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomar år efter år, som vet att ungdomarna inte har någon koll, säger Sandra.

Förra året ringde drygt 6 000 ungdomar från hela landet till jourtelefonen och antalet samtal om sexuella trakasserier ökade drastiskt.

– Det är främst tjejer som ringer som undrar hur mycket de ska ta innan det är nog. Det är bra att det här uppdagas och kommer upp i ljuset, det är aldrig acceptabelt att bli kränkt.

KAROLINE ÖDELL

Fotnot:LO:s hjälptelefon har telefonnumret 020 – 56 00 56

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons