Annons
Nyheter

Ljuslogg ritar fåglarnas vägar

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

OTTENBY

En ny teknik gör det möjligt att i detalj följa fåglarnas flyttvägar. Ljusloggar är små ljusmätare som fästs på fågelns rygg och ger information om exakt var fågeln befinner sig.

Annons

– Det här är revolutionerande för vår kunskap om fågelflyttningen, säger Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation.

Ottenby fågelstation samarbetar med Lunds universitet, som driver forskningen kring ljusloggen. Det handlar om små ljusmätare som fästs på fågelns rygg och registrerar solens upp- och nedgång, uppgifter som räcker för att kunna fastställa var i världen fågeln har befunnit sig.

– Vi får fina kartbilder över hur fågeln har flugit genom Europa, över Medelhavet och Sahara, ner i Afrika och upp igen, säger Magnus Hellström.

PÅ SMÅ FÅGLAR

En ljuslogg kan alltså ge långt mer information än en aluminiumring runt fågelns ben.

– På det här sättet kan vi spåra flyttvägar och se hur snabbt fågeln flyger eller hur länge den pausar för att till exempel lagra fett eller rugga.

Alla uppgifter om flyttvägarna kan ge information om flyttstrategier och peka ut områden som kan vara viktiga att bevara för flyttfåglarna.

Liknande information har tidigare gått att få genom att fästa satellitsändare på fåglar. Men dessa sändare är så pass tunga att de bara går att använda på större fåglar. Ljusloggarna väger bara ett gram och kan därför fästas på mindre fåglar, som hussvalor och stenskvättor. Det går dock inte att fästa på riktigt vilka fåglar som helst. Eftersom ljusloggarna inte sänder någon data, måste fågeln återfångas efter ett år så att Magnus Hellström och hans kollegor kan ta del av den registrerade informationen.

– Därför fäster vi ljusloggarna på fåglar som vi vet kommer tillbaka, till exempel föräldrafåglar som häckar vid samma revir varje år. Vi väljer äldre fåglar för att de generellt har en högre vinteröverlevnad.

• Kommer den här tekniken att öka?

Annons

– Ja, det tror jag. Visst finns det en konkurrens när de större satellitsändarna blir mindre, men samtidigt är ljusloggarna mer kostnadseffektiva.

• Är aluminiumringarna på väg bort nu?

– Nej, inte inom en överskådlig framtid. Vi måste fortfarande ha individmärkningar eftersom det är på det sättet vi håller koll på populationsförändringar, vilka arter som ökar eller minskar. Utan ringarna skulle vi inte veta om vi fångar 20 olika individer av en art eller samma fågel 20 gånger. Dessutom är ljusloggar betydligt dyrare än aluminiumringar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons